przejście od gospodarki zbieracko-łowieckiej do rolniczo-hodowlanej. Był to proces stopniowy, który najszybciej dokonał się na Bliskim Wschodzie. Około 10-7 tys. lat temu zaczęto tam uprawiać zboża, które wcześniej rosły dziko: jęczmień, owies, pszenicę, udomowiono bydło, potem psa, kozę, owcę i dopiero potem świnię.
Nowe zajęcia człowieka przyczyniły się do tego, że zaczął prowadzić osiadły tryb życia, co z kolei pociągnęło za sobą udoskonalenie budownictwa, rozwój technik produkcji narzędzi, rzemiosła (tkactwo, plecionkarstwo, garncarstwo), a z czasem rozwinęła się wymiana handlowa. Nastąpił podział pracy (specjalizacja).
Rozwój rolnictwa i hodowli pozwalał na zapewnienie bytu znacznie większej liczbie ludzi - wzrosła więc liczebność grup. Uprawa i hodowla wymagała jednak poznania przyrody - cyklów wegetacyjnych, zwyczajów zwierząt hodowlanych, sposobów przechowywania ziarna pod zasiew itp.
Potrzebujesz pomocy?
To ci się przyda
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.