Ciało tej ryby jest wydłużone i delikatnie spłaszczone grzbietobrzusznie. Ciało pokryte jest dużymi łuskami. Wzdłuż linii bocznej występuje około 45 łusek. Łuski występujące na grzbiecie mają barwę ciemnozieloną, momentami wręcz zielono-czarną. Łuski występujące po bokach ciała zabarwione są na kolor jasnozielony, a łuski położone po stronie brzusznej są białawe. Zęby gardłowe rosną w dwóch szeregach. Są one bardzo ostre. Długość ciała dochodzi do 120 centymetrów, a waga do 30-32 kilogramów.

Pierwotnie występował we wschodniej Azji, w Rzece Czerwonej oraz w dolnym biegu rzeki Amur. Z uwagi na jego wyjątkowe walory smakowe w wielu krajach jest popularną rybą hodowlaną. W roku 1965 sprowadzono go po raz pierwszy do naszego kraju. Jest rybą słodkowodną, w związku z tym spotykany jest w takich siedliskach jak jeziora, stawy, czy rzeki. Jest zwierzęciem ciepłolubnym.

Tarło amura białego odbywa się w okresie od marca do sierpnia. Zachodzi w zbiornikach wodnych cechujących się szybkim prądem, posiadających żwirowe dno. W Polsce, rozród amura białego nie odbywa się w warunkach naturalnych.

Osobniki dorosłe żywią się pokarmem roślinnym, który spożywają niekiedy w bardzo dużych ilościach. Pokarmem dla osobników młodych są najczęściej bezkręgowce.