Sole to związki chemiczne, które licznie występują wokół nas. Są składnikami naszego organizmu, budują skały i minerały, rozpuszczone występują w wodzie morskiej oraz źródlanej.
Znaczenie soli:
- Budują organizmy żywe. Fosforany wapnia i magnezu to sole będące podstawowymi składnikami budulcowymi tkanki kostnej. Sole sodowe i potasowe regulują zawartość wody w komórkach (stanowią tzw. pompę sodowo – potasową). Wiele innych soli dostarcza organizmom żywym niezbędnych pierwiastków (tzw. mikroelementów oraz ultraelementów).
- Tworzą skały i minerały. Do najważniejszych minerałów skałotwórczych można zaliczyć: dolomit (węglan wapnia i magnezu) – buduje m.in. łańcuchy górskie Alp; kalcyt (węglan wapnia) – jest podstawowym składnikiem wapieni, margli i marmurów; skalenie (glinokrzemiany wapnia sodu i potasu); łuszczyki (uwodnione krzemiany potasu, żelaza, manganu, glinu i magnezu).
- Z niektórych minerałów pozyskuje się określone pierwiastki na skale przemysłową. Przykłady to: piryt (siarczek żelaza – FeS2), kriolit (fluorek sodu i glinu).
- Sole stanowią wiele surowców budowlanych:
- zaprawa wapienna (murarska) to wodorotlenek wapnia z piaskiem i wodą, który w trakcie twardnienia przechodzi w węglan wapnia.
- cegły, pustaki oraz cement to materiały, dla których substratem jest glina oraz wapienie.
- także beton to tworzywo powstałe m.in. z soli nieorganicznych zmieszanych ze żwirem, piaskiem i wodą.
- szkło, z którego wykonane są szyby w budynkach oraz wiele opakowań, butelek i szklanek to szkło krzemianowe. Jest to masa powstała z piasku, sody (węglanu sodu) i wapieni (węglan wapnia) przez stopienie w wysokiej temperaturze w hutach oraz następnie odpowiednią obróbkę (np. wydmuchiwanie, prasowanie). Dodatek do takiej masy innych soli lub tlenków nadaje szkłu specyficznych właściwości. Np. zawartość soli potasowych, sprawia, że szkło staje się bardziej odporne na wysoką temperaturę (z tego szkła wykonuje się sprzęt laboratoryjny oraz naczynie żaroodporne); szkło ołowiowe znajduje zastosowanie do produkcji soczewek oraz kryształów.
- Wiele soli występuje naturalnie w glebie. Zapewniają one roślinom dostarczenie niezbędnych do życia pierwiastków. Jeżeli w glebie istnieje niedobór pewnych składników mineralnych często stosuje się nawozy sztuczne, które w większości są solami azotowymi i fosforanowymi.
Najpopularniejsze nawozy sztuczne to: difosfat, superfosfat, metafosfat, nitrofoska, amofas.
- Sól to także substancja, która powszechnie używamy w kuchni do przyprawiania potraw, konserwowania jedzenia. Substancją tą jest chlorek sodu nazywany zwyczajowo solą kuchenną.
- Inna solą używaną w kuchni jest soda, czyli węglan sodu służący do pieczenia ciast.
- Duża zawartość soli jest w wodzie morskiej oraz w wodzie źródlanej. Wiele z nich ma charakterystyczny smak spowodowany obecnością niektórych z nich (np. siarczan magnezu nadaje wodzie charakterystyczny gorzki smak, stąd też zwyczajowa nazwa tej soli - sól gorzka, która jest wykorzystywana w medycynie).