Elektrolitem nazywa się substancję chemiczną, której roztwór wodny przewodzi prąd elektryczny. Do elektrolitów można zaliczyć takie substancje, jak kwasy, zasady i sole. Z kolei nieelektrolitem nazywa się substancje, których roztwory wodne nie posiadają zdolności do przewodzenie elektryczności. Wśród nieelektrolitów można wyróżnić przykładowo: tlenki, cukry, alkohole, estry.
Wskaźniki (indykatory) to substancje chemiczne, które umożliwiają określenie badanej cechy danego roztworu, przez zmianę zabarwienia, powstawanie barwnego osadu lub pojawienie się zmętnienia. Jednymi z najważniejszych wskaźników są wskaźniki alkacymetryczne, czyli wskaźniki kwasowo – zasadowe. Zazwyczaj zmieniają one barwę w zależności od odczynu chemicznego roztworu, w którym się znajdują. Do najważniejszych wskaźników alkacymetrycznych można zaliczyć:
- oranż metylowy – to substancja proszkowa o kolorze żółtym. Jest to związek organiczny, który w chemii analitycznej stosuje się jako wodny roztwór. Zmienia on barwę z żółtej na czerwoną w środowisku kwasowym, w środowisku zasadowym pozostaje żółty. Zakres zmiany barwy dla tego wskaźnika mieści się w granicach pH: 3,2 – 4,4. Oranż metylowy znajduje zastosowanie także jako barwnik syntetyczny.
- fenoloftaleina – podobnie jak oranż metylowy fenoloftaleina jest związkiem organicznym. W chemii analitycznej wykorzystuje się ja do identyfikacji roztworów zasadowych, gdyż w środowisku kwaśnym i obojętnym pozostaje bezbarwna, natomiast w środowisku alkalicznym (zasadowym) zmienia barwę na malinową. Fenoloftaleina jest wyjątkowo czułym wskaźnikiem, zmienia barwę, nawet w roztworach o niskim stężeniu zasady, dlatego wystarczy dodać tylko parę jej kropel.
- uniwersalny papierek wskaźnikowy (papierek lakmusowy) – papierek taki jest nasączony różnego rodzaju substancjami o charakterze wskaźnikowym. Jeżeli papierek taki zanurzy się w roztworze zasadowym, to zabarwi się on na kolor zielono - niebieski, z kolei w środowisku kwasowy przybierze barwę różowo – czerwoną. W środowisku obojętnym pozostaje bezbarwny.
Kwasy
Istnieje wiele definicji kwasów. Jest ich tyle, ile powstało na przestrzeni wieków różnych teorii na temat kwasów i zasad. Do najważniejszych teorii podziału substancji na kwasy i zasady należą teorie: Bronsteda i Lowr’ego, Lewisa i Arrheniusa. Definicje sformułowana przez Arrheniusa można uznać za definicję klasyczną, gdyż najczęściej mówiąc o kwasie czy zasadzie ma się na myśli substancje o właściwościach uogólnionych według Arrheniusa. Według niego kwasem nazywamy związek chemiczny, który w roztworze wodnym ulega dysocjacji elektrolitycznej, w wyniku której odszczepiają się kationy wodorowe oraz aniony reszt kwasowych. O mocy danego kwasu decyduje stężenie jonów wodorowych, które dysocjują w roztworze wodnym. Za kwasy mocne uważa się te kwas, które łatwo ulęgają dysocjacji. Można do nich zaliczyć kilka najpopularniejszych, często używanych w pracowniach chemicznych: kwas azotowy (V) – (HNO3) , kwas siarkowy (VI) – (H2SO4), kwas chlorowy (VII) – (HClO4), kwas solny (HCl). Wielkością charakteryzującą moc kwasów jest stała dysocjacji, im jest on wyższa, tym kwas jest mocniejszy. Oprócz podziału kwasów na kwasy słabe i mocne, można je także podzielić na kwasy organiczne i nieorganiczne. Do organicznych zaliczymy m.in. kwasy karboksylowe (np. kwas octowy, kwas mrówkowy), kwasy tłuszczowe, aminokwasy, natomiast do nieorganicznych kwasy mineralne np. kwas solny, kwas fosforowy (V). Należy pamiętać, że roztwory stężone wielu z tych kwasów są niezwykle reaktywne, mogą posiadać nawet właściwości żrące. Przykładowo stężony kwas siarkowy (VI) potrafi zwęglić kartkę papieru, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas pracy z tymi substancjami. Nazwa kwas, pochodzi od smaku, jaki posiada większość rozcieńczonych roztworów tych substancji, np. kwas cytrynowy, ocet.
Kwasy nieorganiczne można podzielić na dwie grupy: kwasy tlenowe oraz kwasy beztlenowe. Cząsteczki kwasów tlenowych zawierają atomy tlenu, przez które są połączone kwasowe atomy wodoru z atomem centralnym. Cząsteczki kwasów beztlenowych nie posiadają takich atomów. Ich cząsteczki zbudowane są jedynie z kwasowych atomów wodoru oraz z atomu centralnego.
Charakterystyka najważniejszych kwasów nieorganicznych:
- Kwasy beztlenowe:
- Kwas chlorowodorowy (potocznie kwas solny) – HCl
Kwas solny stanowi wodny roztwór gazu – chlorowodoru. Gazowy chlorowodór otrzymywany jest w reakcji bezpośredniej syntezy pierwiastków:
H2 + Cl2 → 2 HCl
Jest cieczą dymiącą na powietrzu, bezbarwną. Maksymalne stężenie tego kwasu wynosi 40% (wagowych). Kwas solny zalicza się do tzw. mocnych kwasów. Warto wiedzieć, że kwas ten występuje w żołądku człowieka i odgrywa rolę w procesie trawienia. Sole pochodzące od kwasu solnego nazywa się chlorkami (np. chlorek sodu NaCl, chlorek magnezu MgCl2). W przemysłowej metodzie otrzymywania kwasu solnego wykorzystuje się sól kamienna, która jest surowcem łatwo dostępnym. Na sól tą działa się kwasem siarkowym (VI), w wyniku czego wydziela się HCl. Techniczny kwas chlorowodorowy zabarwia się za pomocą dodatku jonów żelaza na kolor żółty.
Kwas chlorowodorowy jest stosowany w wielu syntezach organicznych (m.in. do otrzymywanie chlorowcopochodnych węglowodorów), a także do ekstrakcji rud metali oraz oczyszczanie powierzchni metali.
- Kwas siarkowodorowy – H2S
Kwas siarkowodorowy powstaje podobnie jak kwas chlorowodorowy – przez rozpuszczanie gazowego siarkowodoru w wodzie. Gazowy siarkowodór można uzyskać z syntezy siarki i wodoru:
H2 + S → H2S
Kwas ten jest inaczej nazywany sulfanem. Łatwo rozpoznać ten związek po charakterystycznym zapachu zgniłych jaj (to właśnie siarkowodór, w warunkach beztlenowych wydziela się w zepsutych jajach). Jest substancja łatwo rozpuszczalną w wodzie, ale tworzony przez tan gaz kwas należy do bardzo słabych. Posiada właściwości redukcyjne, co często jest wykorzystywane w różnorodnych reakcjach chemicznych. Poza tym jest stosowany jako tzw. odczynnik grupowy w jakościowej analizie chemicznej. Należy pamiętać, że związek ten jest silna trucizną. W przyrodzie powstaje podczas gnicia substancji białkowych oraz w trakcie wyziewów wulkanicznych. Znajduje zastosowanie do otrzymywania, ważnego przemysłowo, kwasu siarkowego (VI).
- Kwasy tlenowe
- Kwas siarkowy (VI) – H2SO4
Kwas siarkowy (VI) należy do jednych z najmocniejszych kwasów istniejących w przyrodzie. Powstaje w wyniku reakcji między wodą, a tlenkiem siarki (VI), tzw. bezwodnikiem kwasowym dla tego kwasu:
H2O + SO3 → H2SO4
Stężony kwas siarkowy (VI) jest bezbarwna, oleista cieczą, o właściwościach żrących. W trakcie mieszania z wodą zachodzi proces egzotermiczny (wydzielają się duże ilości ciepła), z tego względu podczas rozcieńczania kwasu siarkowego (VI), należy go dodawać do wody, nigdy nie dolewać wody do kwasu, gdyż w przeciwnym wypadku mógłby wyprysnąć i poparzyć. Ponadto posiada silne właściwości higroskopijne, tzn. potrafi pochłaniać wilgoć z otoczenia. W podwyższonej temperaturze działa jako silny utleniacz.
Przemysłowo otrzymuje się duże ilości tego kwasu, gdyż służy on m.in. do produkcji nawozów sztucznych, materiałów wybuchowych, w rafinacji tłuszczów oraz jako środek odwadniający.
- Kwas siarkowy (IV) – H2SO3
Kwas siarkowy (IV) powstaje w trakcie rozpuszczania gazowego tlenku siarki (IV) w wodzie:
H2O + SO2 → H2SO3
Moc tego kwasu ocenia się na średnią, jest trwały jedynie w rozcieńczonych roztworach wodnych, w których ustala się równowaga chemiczna ze znaczną przewagą gazowego tlenku siarki (IV), który znajduje się w parze nad roztworem. Tworzy dwa szeregi soli: siarczany (IV) oraz wodorosiarczany (IV). Kwas ten jest stosowany m.in. w przemyśle włókienniczym i papierniczym jako środek bielący oraz używany do dezynfekcji.
- Kwas węglowy – H2CO3
Kwas węglowy stanowi wodny roztwór gazowego tlenku węgla (IV). Kwas ten należy do jednych z najsłabszych kwasów. Łatwo ulega rozkładowi, pod wpływem silniejszych kwasów lub metali na wodę i dwutlenek węgla. Kwas ten jest stosowany przemyśle spożywczym do produkcji napojów gazowanych.
- Kwas azotowy (V) – HNO3
Kwas azotowy (V) podobnie jak kwas siarkowy (VI) należy do mocnych kwasów tlenowych. Przemysłowo wytwarza się duże ilości tego kwasu metodą Ostwalda. W procesie tym amoniak spala się w tlenie w temperaturze ok. 900 ºC w obecności katalizatora platynowego. W wyniku tej reakcji powstaje tlenek azotu (II), który następnie łatwo utlenia się do tlenku azotu (IV). Tlenek ten z kolei w reakcji z woda tworzy mieszaninę dwóch kwasów: kwasu azotowego (V) oraz kwasu azotowego (III).
4 NH3 + 5 O2 → 4 NO + 6 H2O
2 NO + O2 → 2 NO2
2 NO2 + H2O → HNO2 + HNO3
3 HNO2 → HNO3 + H2O + 2 NO
W wyniku oczyszczania i zagęszczania tego roztworu uzyskuje się kwas azotowy (V). Kwas ten jest bezbarwna i dymiącą na powietrzu cieczą. Znajduje zastosowanie w produkcji nawozów sztucznych, barwników, a także w wielu syntezach organicznych, głównie podczas nitrowania.
- Kwas fosforowy (V) – H3PO4
Kwas fosforowy(V), jego poprawna nazwa brzmi kwas ortofosforowy (V) jest kwasem stosunkowo słabym. Występuje jako ciało stałe – tworzy bezbarwne kryształki, które łatwo rozpuszczają się w wodzie. Posiada właściwości higroskopijne. Często tworzy mieszaninę kwasów ortofosforowych, które powstają przez syntezę paru cząsteczek kwasu w jedną, o budowie liniowej. Maksymalne stężenie roztworu wodnego tego kwasu, jaki można uzyskać wynosi 80 %. Tak stężony roztwór jest oleistą cieczą. Poprzez odwadnianie kwasu ortofosforowego (V) uzyskuje się inne kwasy fosforowe (V):
- kwas pirofosforowy – H4P2O7
- kwas metafosforowy – HPO3
Na skalę laboratoryjną kwas ortofosforowy (V) uzyskuje się przez rozpuszczanie tlenku fosforu (V) w wodzie:
P4O10 + 6 H2O → 4 H3PO4
Natomiast na skalę przemysłową wypiera się ten kwas z jego soli, zawartych w minerałach - fosforytach, działając na nie kwasem siarkowym (VI):
Ca3(PO4)2 + 2 H2SO4 → 2 H3PO4 + 3 CaSO4
Kwas ortofosforowy (V) podobnie jak kwas azotowy (V) stosuje się do wyrobu nawozów sztucznych. Poza tym jest używany do produkcji środków czyszczących oraz farmaceutyków.
Wodorotlenki metali:
Zasadami według definicji Arrheniusa nazywa się związki chemiczne, które w środowisku wodnym ulęgają dysocjacji elektrolitycznej, w wyniku której odszczepiają się aniony wodorotlenkowe oraz aniony metali.
Wzór ogólny wodorotlenków metali można przedstawić następująco: M(OH)n, gdzie M oznacza atom metalu, zaś n ilość grup wodorotlenkowych. Spośród wszystkich wodorotlenków metali, najlepiej rozpuszczalne są wodorotlenki metali z pierwszej i drugiej grupy układu okresowego (wyjątek stanowią wodorotlenki berylu i magnezu). Rozpuszczone w wozie tworzą mocne zasady, będące dobrymi elektrolitami.
Charakterystyka ważniejszych zasad:
- Wodorotlenek sodu - NaOH
Wodorotlenek sodu jest inaczej nazywany sodą kaustyczną lub soda żrącą. Jest białym proszkiem, bardzo dobrze rozpuszczalnym w wodzie. Roztwór wodny tego związku chemicznego stanowi niezwykle mocną i żrącą zasadę. Jest substancja bardzo reaktywną, reaguje nawet ze szkłem i porcelaną. Przemysłowa metoda otrzymywania wodorotlenku sodu polega na elektrolizie chlorku sodu. Wykonuje się ja metoda rtęciową lub metoda przeponową. Wodorotlenek ten znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu m.in. do wyroby środków myjących i piorących, barwników, sztucznego jedwabiu, a także przy wyrobie wodnego szkła.
- Wodorotlenek wapnia – Ca(OH)2
Wodorotlenek wapnia jest często nazywany wapnem gaszonym. Jest substancja dość trudno rozpuszczalna w wodzie. Wykorzystuje się go na budowach do otrzymywania zaprawy wapiennej. Poza tym ma właściwości bakteriobójcze.
- Wodorotlenek potasu – KOH
Inna, potoczna nazwa wodorotlenku sodu to potaż żrący. Podobnie jak wodorotlenek sodu jest substancją bezbarwną, ciałem stałym, o właściwościach żrących. W wodzie rozpuszcza się bardzo dobrze. Posiada właściwości higroskopijne. Na skale przemysłową otrzymuje się go metoda elektrolityczną z chlorku potasu. Znajduje zastosowanie w produkcji mydeł i innych środków czyszczących.
