Pojęcie - znaczenie grzybów - jest pojęciem bardzo szerokim, gdyż organizmy te wpływają na gospodarkę człowieka oraz na 0przyrodę zarówno negatywnie, jak i pozytywnie.
Negatywne oddziaływanie grzybów
Grzyby są organizmami chorobotwórczymi zakażającymi ludzi oraz zwierzęta. Zawierają substancje trujące nefragenne i neurogenne oraz mogą być przyczyną chorób nowotworowych (mutagenne). Poprzez te substancje trujące mogą doprowadzić, jeśli nie do śmierci, to do poważnych zmian chorobowych. Przyczyniają się do pleśnienia produktów spożywczych. Są organizmami uszkadzającymi i niszczącymi rośliny, powodując duże straty w rolnictwie. Porażają tez rośliny w magazynach, przyczyniając się do strat w zapasach żywności oraz do strat ekonomicznych. Mają między innymi zdolność do rozkładania drewna i tkanin. Nie wspominając już o wyglądzie estetycznym, (jeśli występują np. na ścianach naszych mieszkań).
Jak widać negatywnych oddziaływań jest bardzo dużo, a to przecież jeszcze nie wszytskie. Ale nie zapominajmy o ich bardzo ważnym ekologicznymi gospodarczym pozytywnym oddziaływaniu.
Pozytywne oddziaływanie grzybów
- Znaczenie ekologiczne:
- Przyczyniają się do krążenia materii i obiegu energii w przyrodzie. Są elementem łańcuchów pokarmowych, występując w nich, jako ostatnie ogniwo. Związane jest to z ich sposobem odżywiania się. Będąc saprofitami odżywiają się martwą materią organiczną oraz substancjami pochodzącymi z organicznego podłoża. W łańcuchach pokarmowych są reducentami (destruentami0 - rozkładają martwą materię organiczną, uwalniać tym samym takie pierwiastki jak węgiel, azot, siarkę i wiele innych, co umożliwia ponowne włączenie ich w cykle biogeochemiczne,
- Będąc pasożytami żerują na innych organizmach, które również są pasożytami,
- Wchodzą w związki symbiotyczne z innymi organizmami, czyli mikoryzę, która jest odmianą mutualizmu. Mutualizm to oddziaływanie nieantagonistyczne, polegające na tym, że obydwa organizmu będąc w związku, czerpią z niego korzyści. W przypadku mikoryzy grzyb dostarcza roślinom składników mineralnych, a rośliny (korzenie) umożliwiają grzybom korzystanie ze związków organicznych.
- Znaczenie gospodarcze:
- Są źródłem pokarmu dla ludzi i zwierząt,
- Są wykorzystywane, jako pasze dla zwierząt domowych,
- Biorą udział w wytwarzaniu dwutlenku węgla i alkoholu etylowego z glukozy. W browarnictwie, winnictwie i piekarnictwie używa się grzybów, będących specjalnymi szczepami, które równocześnie chronią produkty, by nie zostały zarażone innymi grzybami,
- Wykorzystywane są do nadawania artykułom spożywczym specyficznego smaku (np. serom),oraz są stosowane jako przyprawy,
- Dzięki grzybom można dzisiaj stosować takie leki jak penicylina, jej pochodne oraz inne lekarstwa. Grzyby wytwarzają substancje będące antybiotykami, z których produkuje się środki farmakologiczne, bądź na podstawie ich składu wytwarza się na drodze sztucznej - ich syntetyki,
- Niektóre gatunki grzybów są wykorzystywane do pozyskiwania różnego rodzaju substancji chemicznych,
- Grzyby są także stosowane jako źródło do walki z owadami, będącymi szkodnikami roślin,
- Może to dziwnie zabrzmi, ale spełniają też funkcję rekreacyjną. Rzesze grzyboznawców, lub tylko smakoszy tych organizmów, w wolnych chwilach udaje się do lasów na grzybobrania, spędzając ten czas na łonie natury,
- Świeże lub też suszone grzyby wypełniają mieszkanie specyficznym zapachem, zwłaszcza przed świętami Bożego Narodzenia.