Alkohole to grupa związków organicznych, będących pochodnymi węglowodorów. W ich cząsteczkach występuje kilka albo tylko jedna grupa hydroksylowa - OH. Istnieje wiele hipotez wyjaśniających nazwę tej grupy związków ale prawdopodobnie nazwa alkohol wywodzi się od arabskiego słowa " al.- ghul", które oznacza " złego ducha".

Najpopularniejszymi i najbardziej rozpowszechnionymi alkoholami są etanol oraz metanol. Oba alkohole są bezbarwnymi płynami o charakterystycznym, piekącym i słodkawym smaku. Zarówno metanol jak i etanol rozpuszczają się bez żadnych ograniczeń w wodzie.

Alkohol jest wykorzystywany w czasie wielu czynności. Etanol jest skutecznym rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, nie rozpuszczających się w środowisku wodnym. Przykładem takiej substancji jest jod. Nie rozpuszcza się on zupełnie w wodzie, a etanolu rozpuszcza się bardzo dobrze.

Używana w medycynie jodyna, służąca do dezynfekcji ran oraz chorób skóry jest roztworem jodu w alkoholu.

Poza jodyną istnieje jeszcze wiele leków, które mają formę roztworu alkoholowego. Etanol wykorzystuje się do uzyskiwania ekstraktów i wyciągów ziołowych i owocowych.

Inny środek dezynfekcyjny jakim jest spirytus salicylowy, powstaje w wyniku połączenia roztworu kwasu salicylowego z 70% etanolem.

Etanol jest podstawą do wyrobu napojów alkoholowych. Alkohol pity w określonych, niewielkich ilościach może okazać się korzystny dla funkcjonowania organizmu. Piwo, stanowiące jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych, zawiera znaczne ilości witaminy B oraz potas, fosfor i magnez.

U ludzi, którzy spożywają alkohol w niewielkich ilościach obserwuje się znaczny spadek zachorowalności na

" wieńcówkę", gdyż mają oni niższy poziom szkodliwego cholesterolu w krwi obwodowej..

Spożywanie alkoholu wywiera także korzystny wpływ na układ immunologiczny, co objawia się zmniejszeniem częstości występowania przeziębień. Korzystny wpływ alkoholu na organizm może być jednak przytłumiony przez dym papierosowy.

Spożywanie alkoholu w dużych ilościach ma jednak zgubny wpływ. Nadmierne spożywanie alkoholu wywołuje:

1.. Spowolnienie aktywności ośrodkowego układu nerwowego, objawiające się obniżeniem zdolności reagowania,

2). Zachwianie zmysłu równowagi,

3). Alkohol rozszerza naczynia krwionośne w skórze, przez co wywołuje uczucie znacznego gorąca,

4). Alkohol pobudza przemiany glikogenu w wątrobie, co wywołuje wypłukanie z organizmu cennego źródła energii i wpływa na odczuwanie głodu,

5). Alkohol działa także na nerki, powodując zwiększenie ilości wydalanego moczu.

Nadmierne i częste spożywanie alkoholu oprócz powyższych skutków może wywołać także uzależnienie, nazywane także chorobą alkoholową lub alkoholizmem.

Za dawkę śmiertelną uznaje się 6-8 gram alkoholu na każdy kilogram masy ciała.

Rozpatrzenie wszystkich za i przeciw dotyczących spożywania alkoholu ,doprowadzi do nas wniosku, że racjonalne korzystanie z alkoholu przyczyni się do samych korzyści.