Genetyka to nauka zajmująca się dziedziczeniem cech oraz zmiennością organizmów.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy człowiek posiada cechy, których wyróżniamy cztery rodzaje:

  • cechy dziedziczne - to takie cechy, które odziedziczyliśmy po rodzicach, np. kolor włosów, kolor oczu, kolor skóry, kształt nosa, rysy twarzy.
  • cechy niedziedziczne - to takie cechy, które każdy z nas nabył podczas swojego dotychczasowego życia, np. blizny (z powodu wypadku itp.), umiejętność czytania/pisania. Takich cech nie przekazujemy potomstwu.
  • cechy indywidualne - to takie cechy, które są charakterystyczne tylko dla danej osoby, np. unikatowe rysy twarzy, określony wzrost, kolor oczu i brzmienie głosu. Te cechy sprawiają, że każdy człowiek jest inny.
  • cechy wspólne - to takie cechy, które sprawiają, że wszyscy ludzie należą do tego samego gatunku (Homo sapiens (człowiek rozumny)), a są to m.in.  dwunożność, wyprostowana postawa ciała i zdolność mowy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zmienność - występowanie różnic między osobnikami tego samego gatunku.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Genetyka jest bardzo przydatna, więc wykorzystuje się ją w różnych dziedzinach:

  • w medycynie - genetyka w medycynie umożliwia stwierdzenie, czy dana osoba jest podatna na niektóre choroby i dzięki temu może prowadzić profilaktyczny tryb życia, aby nie zachorować.
  • w archeologii - genetyka w archeologii umożliwia badanie szczątek np. dawno wymarłych już zwierząt i pozyskanie o nich informacji.
  • w kryminalistyce - genetyka w kryminalistyce umożliwia wykonywanie testów genetycznych potrzebnych do utalenia sprawców przestępstw.
  • w hodowli zwierząt i uprawie roślin - dzięki ingerencji w materiał genetyczny zwierząt i roślin, można wyhodować zwierzęta, które są bardzo wartościowe, np. kury znoszące dużą ilość jajek czy krowy dające dużo mleka. Przy roślinach, można wyhodować rośliny o nowych cechach, np. pomidory, których owoce są dłużej świeże.