W połowie XIX w. Europie miał miejsce szybki postęp w rolnictwie, idący w parze ze zmianami społeczno-socjalnymi chłopów:

-transformacja rolnictwa przez zastosowania najnowszych osiągnięć agrotechnice wprowadzenie nowych maszyn

-przekształcenie produkcji z naturalnej na rynkową

-szerokie wykorzystanie nieużytków takich jak: bagna, ugory. Wzrost znaczenia roślin typu przemysłowego: ziemniaki, buraki pastewne i cukrowe.

-intensyfikacji wykorzystanie ziemi poprzez jej nawożenie, głęboką orkę i inne prace mające na celu podniesienie wydajności produkcji

-zastosowanie płodozmianu: ozime, okopowe, jare, trawy

- zwiększenie liczby bydła - wypasanie zastąpiono systemem oborowym

-zastosowanie nowych narzędzi produkcji rolnej - siewnika, młockarni i pługu (dwuskibowy i trzyskibowy)

-zastosowanie napędu parowego do maszyn rolniczych (od 1802 roku)

-wprowadzenie kombajnu zbożowego, co znacznie skróciło czas pracy (1836 - po raz pierwszy w Stanach Zjednoczonych)