W połowie XIX w. Europie miał miejsce szybki postęp w rolnictwie, idący w parze ze zmianami społeczno-socjalnymi chłopów:
-transformacja rolnictwa przez zastosowania najnowszych osiągnięć agrotechnice wprowadzenie nowych maszyn
-przekształcenie produkcji z naturalnej na rynkową
-szerokie wykorzystanie nieużytków takich jak: bagna, ugory. Wzrost znaczenia roślin typu przemysłowego: ziemniaki, buraki pastewne i cukrowe.
-intensyfikacji wykorzystanie ziemi poprzez jej nawożenie, głęboką orkę i inne prace mające na celu podniesienie wydajności produkcji
-zastosowanie płodozmianu: ozime, okopowe, jare, trawy
- zwiększenie liczby bydła - wypasanie zastąpiono systemem oborowym
-zastosowanie nowych narzędzi produkcji rolnej - siewnika, młockarni i pługu (dwuskibowy i trzyskibowy)
-zastosowanie napędu parowego do maszyn rolniczych (od 1802 roku)
-wprowadzenie kombajnu zbożowego, co znacznie skróciło czas pracy (1836 - po raz pierwszy w Stanach Zjednoczonych)