Wyrażenie sól jest często mylnie kojarzone z substancja, której używa się w kuchni do solenia potraw, a która jest jedynie jednym ze związków należących do dużej grupy soli.
Sól - według chemicznej definicji to związek chemiczny, którego cząsteczki zbudowane są z kationów metali oraz anionów reszt kwasowych połączonych wiązaniem jonowym.
Wzór ogólny soli: MnRm
gdzie: M - atom metalu
R - grupa reszty kwasowej
n - wartościowość reszty kwasowej (ilość atomów metalu)
m - wartościowość metalu (ilość reszt kwasowych)
Nazewnictwo:
Nazwa soli składa się z dwóch wyrazów: pierwszy pochodzi od nazwy kwasu, drugi od nazwy metalu. Pierwszy człon nazwy w zależności, od jakiego kwasu pochodzi otrzymuje odpowiednią końcówkę:
- an, dla soli pochodzących od kwasów tlenowych
- ek, dla soli pochodzących od kwasów beztlenowych
Druga część nazwy stanowi nazwę metalu wyrażoną w dopełniaczu.
Np. Na2SO4 - siarczan (VI) sodu
MgCl2 - chlorek magnezu