Wyrażenie sól jest często mylnie kojarzone z substancja, której używa się w kuchni do solenia potraw, a która jest jedynie jednym ze związków należących do dużej grupy soli.

Sól - według chemicznej definicji to związek chemiczny, którego cząsteczki zbudowane są z kationów metali oraz anionów reszt kwasowych połączonych wiązaniem jonowym.

Wzór ogólny soli: MnRm

gdzie: M - atom metalu

R - grupa reszty kwasowej

n - wartościowość reszty kwasowej (ilość atomów metalu)

m - wartościowość metalu (ilość reszt kwasowych)

Nazewnictwo:

Nazwa soli składa się z dwóch wyrazów: pierwszy pochodzi od nazwy kwasu, drugi od nazwy metalu. Pierwszy człon nazwy w zależności, od jakiego kwasu pochodzi otrzymuje odpowiednią końcówkę:

- an, dla soli pochodzących od kwasów tlenowych

- ek, dla soli pochodzących od kwasów beztlenowych

Druga część nazwy stanowi nazwę metalu wyrażoną w dopełniaczu.

Np. Na2SO4 - siarczan (VI) sodu

MgCl2 - chlorek magnezu