charakterystyczną cechą rolnictwa ekologicznego jest rezygnacja z chemicznych środków ochrony roślin (pestycydów i herbicydów), oraz unikanie nawozów sztucznych. Należy też pamiętać, że ekologiczne uprawy roślin można prowadzić na terenach o czystym powietrzu i nad czystą wodą. W rolnictwie ekologicznym owady szkodniki zwalcza się za pomocą wywarów z różnych roślin, a chwasty usuwa mechanicznie. Można też wykorzystać zjawisko allelopatii wśród roślin, np. aby chronić uprawy kapusty przed bielinkiem kapustnikiem, w sąsiedztwie należy sadzić pomidory i koper. Jako nawozu używa się: kompostu, obornika, nawozów zielonych. Kompost powstaje z resztek roślinnych, które układa się w pryzmach i poddaje procesowi przemiany w próchnicę. Na nawóz zielony wysiewa się na polu po zbiorach rośliny motylkowe, np. łubin, a gdy wyrosną, pole przeoruje się. Rośliny ulegają rozkładowi w glebie, wzbogacając ją w azot.
Obornik i kompost wzbogacają glebę w próchnicę, dzięki czemu gleba zatrzymuje więcej wody, co z kolei stwarza lepsze warunki do rozwoju roślin uprawnych.
Potrzebujesz pomocy?
To ci się przyda
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.