Przejdź na stronę główną Interia.pl

Oblicz szybkość średnią tira który przez 10 godzin poruszał się z stałą szybkością 100km/h ,

12godzin kierowca tira odpoczywał, kolejne 10godzin przebył 603,5km ruchem jednostajnym.

Odpowiedzi (1)

andrzejdrwal 05.04.2020 21:56

Zgłoś

przez 10 h przejechał: 100*10 = 1000 km
potem 12 h odpoczynku (postój)
potem za 10 h przebył 603,5 km
Sumaryczny czas t= 10+12+10 = 32 h, sumaryczna droga s = 1000 + 603,5 = 1603,5 km
średnia szybkość: v = s/t = 1603,5 / 32 = 50,11 km/h

0
0

Potrzebujesz pomocy?

Ruch i jego powszechność (Fizyka)

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.

Polityka Cookies. Prywatność. Copyright: INTERIA.PL 1999-2020 Wszystkie prawa zastrzeżone.