Termin alkohol kojarzy się nam z napojami alkoholowymi: piwem, wódką, winem. Niestety ten napój jest bardzo groźny dla człowieka. Może, w krótkim czasie i bez kontroli jego spożycia prowadzić
do alkoholizmu. Alkohol zniekształca obraz świata, oszukuje człowieka.
Ale w niniejszym opracowaniu zajmiemy się alkoholami od chemicznej strony.
Budowa
Alkoholami są związki zawierające grupę lub grupy hydroksylowe (wodorotlenowe) - OH połączone
z nasyconymi atomami węgla. Tak więc, stanowią pochodne węglowodorów, w których atom wodoru podstawiony został grupą wodorotlenową.
Podział alkoholi
- Ze względu na rodzaj łańcucha węglowego:
- nasycone
- nienasycone
- Ze względu na rzędowość atomów węgla:
- pierwszorzędowe
- drugorzędowe
- trzeciorzędowe
- Ze względu na liczbę grup wodorotlenowych w cząsteczce:
- jednowodorotlenowe
- dwuwodorotlenowe
- wielowodorotlenowe
Wśród alkoholi wyróżniamy metanol, etanol i glicerol.
Etanol
Jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji, które słabo rozpuszczają się w wodzie. Spala się niebieskim płomieniem. Produktami tej reakcji są dwutlenek węgla i woda.
Etanolu używa się jako środka dezynfekcyjnego jako tzw. spirytus salicylowy w 70 procentowym etanolu. Ponadto alkohol ten służy do uzyskiwania różnych ekstraktów owocowych i ziołowych. Jeśli spożywany jest w rozsądnych ilościach może wpłynąć korzystnie na zdrowie w pełni sprawnej dorosłej, osoby. Etanol jest kaloryczny, dlatego mówi się o nim, ze stanowi puste kalorie.
Metanol
Ma on postać bezbarwnej cieczy. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Metanol jest silną trucizną, a omyłkowe wypicie go, zamiast etanolu może prowadzić do śmierci (jest nierozróżnialny w smaku, zapachu, barwie). Wiele alkoholi, kupowanych z niewiadomego pochodzenia lub „własnej roboty”, może zawierać metanol, a ich wypicie może się skończyć tragicznie (paraliż, ślepota lub śmierć w zależności od dawki).
Metanol stosuje się jako rozpuszczalnik, jest on także składnikiem paliwa do samolotów.
Glicerol (gliceryna)
Substancja to jest oleistą, bezbarwną cieczą. Miesza się z wodą bez ograniczeń. Gliceryna, poddana działaniu kwasu azotowego(V) tworzy triazotan (V) gliceryny (nitroglicerynę).
Glicerynę stosuje się przy środkach wybuchowych, w kosmetyce, do produkcji tłuszczów syntetycznych.