Termin alkohol kojarzy się nam z napojami alkoholowymi: piwem, wódką, winem. Niestety ten napój jest bardzo groźny dla człowieka. Może, w krótkim czasie i bez kontroli jego spożycia prowadzić

do alkoholizmu. Alkohol zniekształca obraz świata,  oszukuje człowieka.

Ale w niniejszym opracowaniu zajmiemy się alkoholami od chemicznej strony.

Budowa

Alkoholami są związki zawierające grupę lub grupy hydroksylowe (wodorotlenowe) - OH połączone

z nasyconymi atomami węgla. Tak więc, stanowią pochodne węglowodorów, w których atom wodoru podstawiony został grupą wodorotlenową.

Podział alkoholi
  • Ze względu na rodzaj łańcucha węglowego:
  • nasycone
  • nienasycone
  • Ze względu na rzędowość atomów węgla:
  • pierwszorzędowe
  • drugorzędowe
  • trzeciorzędowe
  • Ze względu na liczbę grup wodorotlenowych w cząsteczce:
  • jednowodorotlenowe
  • dwuwodorotlenowe
  • wielowodorotlenowe

Wśród alkoholi wyróżniamy metanol, etanol i glicerol.

Etanol

Jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji, które słabo rozpuszczają się w wodzie. Spala się niebieskim płomieniem. Produktami tej reakcji są dwutlenek węgla i woda.

Etanolu używa się jako środka dezynfekcyjnego jako tzw. spirytus salicylowy w 70 procentowym etanolu. Ponadto alkohol ten służy do uzyskiwania różnych ekstraktów owocowych i ziołowych. Jeśli spożywany jest w rozsądnych ilościach może wpłynąć korzystnie na zdrowie w pełni sprawnej dorosłej, osoby. Etanol jest kaloryczny, dlatego mówi się o nim, ze stanowi puste kalorie.

Metanol

Ma on postać bezbarwnej cieczy. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Metanol jest silną trucizną, a omyłkowe wypicie go, zamiast etanolu może prowadzić do śmierci (jest nierozróżnialny w smaku, zapachu, barwie). Wiele alkoholi, kupowanych z niewiadomego pochodzenia lub „własnej roboty”, może zawierać metanol, a ich wypicie może się skończyć tragicznie (paraliż, ślepota lub śmierć w zależności od dawki).

Metanol stosuje się jako rozpuszczalnik, jest on także składnikiem paliwa do samolotów.

Glicerol (gliceryna)

Substancja to jest oleistą, bezbarwną cieczą. Miesza się z wodą bez ograniczeń. Gliceryna, poddana działaniu kwasu azotowego(V) tworzy  triazotan (V) gliceryny (nitroglicerynę).

Glicerynę stosuje się przy  środkach wybuchowych, w kosmetyce, do produkcji tłuszczów syntetycznych.