utrzymywanie zwierząt przez człowieka w celu pozyskania mięsa,
mleka, tłuszczu, jaj oraz wełny i skór. Zwierzęta służą także jako
siła pociągowa. Chów zwierząt odbywa się w różnych systemach. Są
to:
pasterstwo koczownicze - w tym systemie pasterze z całymi
rodzinami oraz ze zwierzętami przemieszczają się w poszukiwaniu
pastwisk. Dziś ten system chowu występuje dość rzadko, np. na
Bliskim Wschodzie lub w środkowej i wschodniej Afryce;
pasterstwo wędrowne w górach (transhumancja) - w ciepłej porze
roku zwierzęta wypasane są wysoko w górach, natomiast podczas zimy
schodzą niżej. Ze stadami wędrują tylko pasterze, natomiast ich
rodziny pozostają w stałych siedzibach. Ten system chowu występuje
często w basenie Morza Śródziemnego;
chów pastwiskowy - zwierzęta wypasane są na stałych pastwiskach
należących do hodowców. Występuje w obu Amerykach, Australii, Nowej
Zelandii i w Republice Południowej Afryki.
chów pastwiskowo-oborowy - powiązany jest z wytwarzaniem własnej
paszy przez gospodarstwo rolne. Wykorzystywane w tym celu są uprawy
roślin pastewnych oraz użytki zielone.
chów przemysłowy - odbywa się w pomieszczeniach zamkniętych. Jest
w dużym stopniu zmechanizowany. Pasza na ogół nie jest wytwarzana
przez hodowcę, lecz pochodzi spoza gospodarstwa.
Największe znaczenie na świecie ma chów bydła, trzody chlewnej oraz
owiec.