konformacja / przestrzenne ułożenie łańcucha polipeptydowego. Umownie wyróżnia się 4 poziomy organizacji strukturalnej zwane strukturami białek: I-, II-, III- i IV-rzędową.
I-rzędowa struktura białek to sekwencja (kolejność) aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym. Determinuje ona przestrzenną budowę białka i wszystkie jego właściwości.
II-rzędowa struktura białek warunkowana jest wiązaniami wodorowymi, które tworzą się między grupami pochodzącymi z różnych wiązań peptydowych. Wyróżnia się przypominającą sprężynę a helisę (jeden łańcuch) lub "łamaną" na kształt harmonijki - ß harmonijkę (dwa równoległe, odrębne łańcuchy lub 2 odcinki tego samego łańcucha).
III-rzędowa struktura białek to przestrzenne ułożenie łańcucha polipeptydowego o II-rzędowej strukturze (a helisy lub ß harmonijki). Budowę takiej makrocząsteczki białka stabilizują wiązania tworzące się między bocznymi resztami aminokwasowymi. Są to: wiązania wodorowe, jonowe, mostki dwusiarczkowe oraz siły Van der Waalsa. Struktura II- i III-rzędowa powstają samorzutnie.
IV-rzędowa struktura - dotyczy białek, których cząsteczki składają się z dwóch do kilku makrocząsteczek białka o III-rzędowej strukturze (agregaty). Przykładem białka o IV-rzędowej strukturze jest hemoglobina.
To ci się przyda
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.