prątki gruźlicy - bakterie pałeczkowate, charakteryzują się dużą opornością na działanie środków chemicznych (10% H2SO4 i 5% NaOH). Wywołują gruźlicę, którą można zarazić się drogą kropelkową lub od zwierząt po spożyciu zakażonego mleka. Wszystkie narządy i tkanki mogą ulec zakażeniu prątkami gruźlicy. Zostały odkryte przez twórcę współczesnej bakteriologii i laureata Nagrody Nobla z 1905 r., Roberta Kocha (który odkrył i opisał także laseczki wąglika, gronkowca, przecinkowca cholery).
Potrzebujesz pomocy?
To ci się przyda
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.