produkty spożywcze, które w zasadzie nie mają wartości odżywczej, a zawarte w nich alkaloidy działają pobudzająco na system nerwowy.
Herbata pita w małych ilościach i odpowiednio zaparzona usuwa zmęczenie, bóle głowy, pobudza i aktywizuje do pracy umysłowej, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne, przyczyniając się do lepszego ukrwienia mózgu. Napar herbaciany ma właściwości bakteriobójcze, reguluje trawienie, normuje ciśnienie krwi.
Kawa pita umiarkowanie usuwa zmęczenie, sprzyja wysiłkowi intelektualnemu. Pita w nadmiarze powoduje przyspieszenie bicia serca, bezsenność, zawroty głowy. Kawy nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Niszczy witaminę B1.
Alkohol w żołądku opóźnia trawienie białka, ponieważ hamuje działanie pepsyny. W dwunastnicy przeszkadza w rozkładaniu węglowodanów, gdyż odwadnia powstałe związki chemiczne, zmieniając ich skład. Uszkadza ściany przewodu pokarmowego. Szczególnie duże szkody wywołuje alkohol w wątrobie przyczyniając się do jej marskości.
Potrzebujesz pomocy?
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.