najbardziej zewnętrzna, zwietrzała część litosfery składająca się z luźnych cząstek organicznych i mineralnych, powietrza oraz wilgoci. Pod wpływem żyjących w niej i na niej organizmów w glebie zachodzą przemiany cząstek organicznych w mineralne i odwrotnie - chemosynteza. Powstanie gleby jest uzależnione od wielu czynników. Najważniejsze z nich to: klimat, woda, roślinność, rodzaj skały, ukształtowanie powierzchni.
W procesie tworzenia się gleby można wyróżnić kilka etapów:
Ważną cechą gleby jest jej odczyn (kwaśny, obojętny lub zasadowy). Od niego jest uzależniony charakter roślinności wegetującej na danej glebie. W rolnictwie ustalenie odczynu gleby pozwala na planowanie zabiegów agrotechnicznych (najczęściej jest to odkwaszanie).
Odczyn i struktura gleby, zawartość próchnicy oraz stosunki wodne decydują o żyzności gleby. Żyzność jest to potencjalna możliwość gleby do dostarczenia roślinności niezbędnych składników organicznych i mineralnych. Dzięki odpowiednim zabiegom agrotechnicznym (nawożenie, melioracja) można zwiększyć żyzność gleby. Pojęcie urodzajności gleby oznacza rzeczywistą zdolność gleby do wytwarzania na niej masy roślinnej. Składa się na nią naturalna żyzność gleby oraz elementy podnoszące jej produktywność. Ze względu na możliwości produktywne wprowadzono klasy bonitacyjne gleb. W Polsce wyróżnia się 6 klas bonitacyjnych.
Niewłaściwa uprawa może doprowadzić do degradacji gleby, czyli spadku jej żyzności. Najgroźniejszym zjawiskiem degradującym jest erozja gleby. Spowodowana jest zmywaniem przez wody opadowe cząstek glebowych na terenach pochyłych. Narażone są na nią wylesione tereny górskie zajęte pod uprawę (szczególnie roślin okopowych). Aby przeciwdziałać erozji gleb stosuje się np. orkę w poprzek stoku, pozostawia się miedze lub buduje specjalne progi zatrzymujące spływającą wodę.
Potrzebujesz pomocy?