ilość rozpuszczonych w wodzie soli mineralnych, wyrażana najczęściej w promilach (g/1 litr wody). Do najpospolitszych soli mineralnych należą: chlorki - chlorek sodu (NaCl), chlorek magnezu (MgCl2), siarczany - siarczan magnezu (MgSO4), siarczan wapnia (CaSO4), siarczan potasu (K2SO4), a w dużo mniejszych ilościach węglan wapnia (CaCO3), bromek magnezu (MgBr2) oraz śladowe związki strontu, boru, fluoru i wielu innych pierwiastków. Poziom zasolenia wody morskiej zależy od wielu geograficznych czynników. Przede wszystkim od klimatu - bardzo wysoki na obszarach suchych i gorących, gdzie w wyniku małej dostawy wód opadowych i wysokiego parowania następuje gromadzenie się soli, natomiast niski - w strefach zimnych (okołobiegunowych). Zależy również od położenia morza (otwarte - wyższe zasolenia, śródlądowe - mniejsze zasolenie), oraz ilości dopływów (rzek) i poziomu ich zanieczyszczenia (zwłaszcza w strefach przybrzeżnych).
To ci się przyda
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.