dostosowanie właściwości wody surowej do wymogów stawianych wodzie przeznaczonej do picia lub do celów przemysłowych (np. w przemyśle spożywczym, fotochemicznym, farmaceutycznym, celulozowo-papierniczym itp.) Polega na uwalnianiu wody od zanieczyszczeń mechanicznych (np. piasku, żwiru, mułu, stałych zanieczyszczeń), od zawartych w niej soli oraz od nieodpowiedniego smaku, zapachu i barwy. Surową wodę poddaje się więc zróżnicowanym procesom uzdatniania, m.in. procesom klarowania, filtrowania, odgazowywania, napowietrzania, odkwaszania, odmineralizowania, dezynfekcji, chlorowania itp.
To ci się przyda
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.