roślinożerne parzystokopytne ssaki posiadające czterokomorowy żołądek. W żołądku przeżuwaczy wyróżnia się: żwacz, czepiec, księgi i trawieniec. Połykany pokarm jest częściowo trawiony w żwaczu, z którego wraca do jamy gębowej, gdzie jest przeżuwany, rozcierany i ponownie połykany. Przeżuty pokarm przechodzi przez księgi, gdzie jest oddzielana faza ciekła, do czepca. Tam podlega obróbce enzymatycznej z udziałem symbiotycznych bakterii zamieszkujących żołądek przeżuwaczy. Dzięki tej symbiozie zwierzęta są w stanie wykorzystać główną masę pokarmu roślinnego - celulozę. Przykłady przeżuwaczy to: krowa, jeleń, wielbłąd.
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.