związkami chemicznymi nazywamy połączenie co najmniej dwóch pierwiastków, między którymi zachodzą reakcje chemiczne. Człowiek i zwierzęta pobierają ze środowiska związki chemiczne zawarte głównie w pokarmach.
Związki chemiczne dzielimy na:
nieorganiczne: organiczne:
- woda, - cukrowce,
- sole mineralne: - tłuszczowce,
- chlorek sodu NaCl - białka,
- węglan wapnia CaCO3 - witaminy
- tlenek krzemu SiO2 - kwasy nukleinowe
Woda
a) jest nieodzownym składnikiem każdej komórki, w której zachodzi wiele procesów chemicznych;
b) jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji;
c) zabezpiecza organizm przed przegrzaniem się, umożliwia termoregulację;
d) umożliwia transport wielu związków chemicznych między komórkami.
Sole mineralne: w ich skład wchodzi wiele pierwiastków zaliczanych do makroskładników i mikroskładników, np.:
a) węglan wapnia - składnik muszli mięczaków i kości kręgowców;
b) chlorek sodu - składnik płynów ustrojowych;
c) tlenek krzemu - tworzy szkieleciki pierwotniaków, okrzemek, wchodzi w skład ścian komórkowych skrzypów.
Cukrowce są złożone z węgla, wodoru i tlenu. Służą jako materiał energetyczny i budulcowy. (schemat 1, str. 142)

Tłuszczowce: są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, nie rozpuszczają się w wodzie. Służą jako:
a) materiał energetyczny: w wyniku spalania tłuszczów uzyskuje się energię potrzebną do pracy komórek;
b) materiał budulcowy: wchodzi w skład błon komórkowych;
c) materiał zapasowy u roślin i zwierząt.
Ponadto tłuszczowce:
a) ochraniają rośliny przed utratą wody, np. woski na liściach;
b) stanowią warstwę termoizolacyjną (chroniącą przed utratą ciepła) u zwierząt;
c) ochraniają niektóre narządy wewnętrzne, np. nerki przed urazami mechanicznymi.
Białka: są zbudowane z około 20 aminokwasów, a te z kolei z takich pierwiastków, jak: węgiel, wodór, tlen, azot, siarka. Białka stanowią podstawowy materiał budulcowy organizmów, jeżeli występują w nadmiarze, mogą być wykorzystywane jako źródło energii. Są też magazynowane w roślinach i stanowią materiał zapasowy, np. u pszenicy.
Złożonymi białkami są enzymy regulujące procesy w komórkach oraz niektóre hormony, np. insulina.
Witaminy: są potrzebne w organizmie do kierowania procesami zachodzącymi w komórkach.
Kwasy nukleinowe: kierują wytwarzaniem białek w komórkach. Są też nośnikami cech dziedzicznych przekazywanych potomstwu.
Potrzebujesz pomocy?