receptory odbierające bodźce chemiczne. W narządzie smaku komórki receptorowe zaopatrzone są w mikrokosmki odbierające podniety chemiczne z substancji rozpuszczonych w wodzie. Komórki te skupione są głównie w kubkach smakowych rozmieszczonych w brodawkach języka i połączone z włóknami aferentnymi odpowiednich nerwów czaszkowych. W narządzie węchu chemoreceptory mają charakter zmysłowo-nerwowy. Odbierają bodźce chemiczne wolnymi zakończeniami (wypustki w kształcie rzęsek) poprzez film wodny, którym są pokryte i przewodzą impulsy nerwowe do okolicy węchowej kresomózgowia.
To ci się przyda
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.