Rzadko uświadamiamy sobie, że wszystko co spożywamy to substancje chemiczne. Analogicznie do przedstawionych poniżej posterów podaj po pięć konkretnych związków chemicznych, które są w kawie i w dowolnym pieczywie. Znajdz wzory strukturalne tych związków. Wskaż charakterystyczne grupy funkcyjne. Jakie procesy chemiczne zachodzą przy wyrobie pieczywa, a jakie przy pozyskiwaniu i zaparzaniu kawy?

1. Do jakich grup związków organicznych należą główne składniki pokarmowe obecne w naszej diecie?

2. Dlaczego węglowodany i aminokwasy zaliczamy do związków wielofunkcyjnych?

3. Jak po nazwie związków bądz ze wzoru półstrukturalnego rozpoznać, do której grupy związków należy?

4. Co to jest fermentacja? Jakie są jej rodzaje? Zapisz równanie chemiczne przykładowego procesy fermentacji.

5. Czym się różni przemiana fizyczna od chemicznej?

Rzadko uświadamiamy sobie, że wszystko co spożywamy to substancje chemiczne. Analogicznie do - załącznik 1

09.10.2023 11:36

Odpowiedzi (0)

Potrzebujesz pomocy?

Chemia organiczna (Chemia)

Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.