Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dlaczego rośliny motylkowe są bogate w białko?

Odpowiedzi (1)

dziki_jastrzomb

dziki_jastrzomb

Wschodząca gwiazda

dziki_jastrzomb 07.05.2019 17:59

Zgłoś

Rośliny straczkowe rodź. Motylkowate “cechy: -duże nasiona, -jednoroczne gat. uprawiane na nasiona, zieloną masę, jako plon główny i międzyplony - nasiona r. strączkowych zaw. najwięcej białka z grupy roślin uprawnych; podczas gdy w cz. podziemnych roślin okopowych zaw. białka wynosi 1-2%, w ziarnie zbóż 9-18%, a w nasionach strączk. 20-42% – w zależności od gat., odmiany, war. przyrodniczych. wartość biologiczna strączkowych jest wyższa od zbóż. nasiona są pokarmem dla ludzi, paszą treściwą dla zwierząt i są wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. do r. jadalnych zal.: fasola, soja, groch, bób, soczewica, orzech ziemny, groch włoski – ciecierzyca. do roślin użytkowanych na paszę zaliczamy: łubiny, bobik, groch pastewny, wyka. wyst. także gatunki roślin strączkowych, których wykorzystanie na naszym etapie wiedzy jest niejednoznaczne; łubin andyjski i lędźwian siewny.

1
0

Potrzebujesz pomocy?

Botanika (Biologia)

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.

Polityka Cookies. Prywatność. Copyright: INTERIA.PL 1999-2019 Wszystkie prawa zastrzeżone.