Rośliny straczkowe rodź. Motylkowate “cechy: -duże nasiona, -jednoroczne gat. uprawiane na nasiona, zieloną masę, jako plon główny i międzyplony - nasiona r. strączkowych zaw. najwięcej białka z grupy roślin uprawnych; podczas gdy w cz. podziemnych roślin okopowych zaw. białka wynosi 1-2%, w ziarnie zbóż 9-18%, a w nasionach strączk. 20-42% – w zależności od gat., odmiany, war. przyrodniczych. wartość biologiczna strączkowych jest wyższa od zbóż. nasiona są pokarmem dla ludzi, paszą treściwą dla zwierząt i są wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. do r. jadalnych zal.: fasola, soja, groch, bób, soczewica, orzech ziemny, groch włoski – ciecierzyca. do roślin użytkowanych na paszę zaliczamy: łubiny, bobik, groch pastewny, wyka. wyst. także gatunki roślin strączkowych, których wykorzystanie na naszym etapie wiedzy jest niejednoznaczne; łubin andyjski i lędźwian siewny.
Odpowiedzi (1)
Anonim 07.05.2019 17:59
Rośliny straczkowe rodź. Motylkowate “cechy: -duże nasiona, -jednoroczne gat. uprawiane na nasiona, zieloną masę, jako plon główny i międzyplony - nasiona r. strączkowych zaw. najwięcej białka z grupy roślin uprawnych; podczas gdy w cz. podziemnych roślin okopowych zaw. białka wynosi 1-2%, w ziarnie zbóż 9-18%, a w nasionach strączk. 20-42% – w zależności od gat., odmiany, war. przyrodniczych. wartość biologiczna strączkowych jest wyższa od zbóż. nasiona są pokarmem dla ludzi, paszą treściwą dla zwierząt i są wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. do r. jadalnych zal.: fasola, soja, groch, bób, soczewica, orzech ziemny, groch włoski – ciecierzyca. do roślin użytkowanych na paszę zaliczamy: łubiny, bobik, groch pastewny, wyka. wyst. także gatunki roślin strączkowych, których wykorzystanie na naszym etapie wiedzy jest niejednoznaczne; łubin andyjski i lędźwian siewny.
Najlepsza odpowiedź