surowiec roślinny lub zwierzęcy, powstały w niedługim okresie przy udziale gospodarki rolnej. Ze względu na przeznaczenie dzieli się na dwie grupy: surowiec rolno-spożywczy - do konsumpcji jako przetworzony bądź nie produkt spożywczy (np. owoce, zboża, buraki cukrowe, mleko, mięso); surowiec rolno-przemysłowy - przetwarzany w przemyśle pozaspożywczym (np. drewno, skóry, włókna, kauczuk). Surowiec rolny, w przeciwieństwie do surowca mineralnego, jest odnawialny w określonym, gospodarczym rytmie czasu.
To ci się przyda
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.