poziom wyżywienia na świecie
wyżywienie jest jedną z najważniejszych potrzeb człowieka. Problemy
żywnościowe współczesnego świata wynikają przede wszystkim z
ogromnego wzrostu liczby ludności, który wywołany został przez
eksplozję demograficzną państw rozwijających się. Innymi
przyczynami istnienia obszarów głodu i niedożywienia na świecie są
konflikty zbrojne, klęski żywiołowe (np. susza) oraz niewłaściwa
dystrybucja żywności na świecie.
Przeciętna dobowa wartość energetyczna pożywienia powinna wynosić
co najmniej 2300 kilokalorii (niektóre źródła naukowe podają inne
wartości, na ogół wyższe). Poza odpowiednią wartością kaloryczną
pożywienie powinno zawierać odpowiednie ilości białka, witamin i
mikroelementów. W związku z tym można mówić o dwóch kategoriach
głodu lub niedożywienia:
- głód ilościowy (lub niedożywienie ilościowe) spowodowany jest
zbyt niską wartością kaloryczną pożywienia.
- głód jakościowy jest niedoborem białka, witamin lub
mikroelementów przy zachowanej odpowiedniej wartości kalorycznej
pożywienia. Ten typ głodu może być równie niebezpieczny jak głód
ilościowy, bo wywołuje wiele groźnych chorób (np. szkorbut, choroby
oczu i kości, beri-beri).
Pod względem poziomu wyżywienia można wyróżnić 3 grupy państw:
- państwa nadmiernego wyżywienia - dzienna wartość kaloryczna
pokarmu przekracza 2700 kcal, a ilość spożywanego białka 80 gramów.
Są to kraje wysoko rozwinięte, większość krajów średnio
rozwiniętych oraz kraje arabskie posiadające zasoby ropy naftowej.
Kraje te zapewniają sobie żywność dzięki dużej wydajności własnego
rolnictwa i dobrze rozwiniętemu przemysłowi spożywczemu lub dzięki
importowi żywności.
- państwa wystarczającego wyżywienia - wartość kaloryczna pokarmu
od 2300 do 2700 kcal, a ilość białka od 50 do 80 gramów. Do tej
grupy należy część państw średnio rozwiniętych oraz bogatsze kraje
słabo rozwinięte.
- państwa głodu i niedożywienia - wartość kaloryczna pokarmu
poniżej 2300 kcal, a ilość spożywanego białka poniżej 50 gramów.
Należą do nich biedne kraje Afryki, Azji i Ameryki Łacińskiej. W
Afryce obszar głodu i niedożywienia obejmuje państwa położone na
południe od Sahary (m.in. Mauretania, Mali, Niger, Nigeria, Czad,
Sudan, Etiopia, Somalia), państwa Afryki Środkowej i częściowo
południowej (Kongo, Rwanda, Burundi, Tanzania, Mozambik, Angola,
Namibia) oraz Madagaskar. W Azji są to Afganistan, Nepal,
Bangladesz, Laos, Kambodża, Filipiny i Korea Północna. W Ameryce
Łacińskiej są to Boliwia, Nikaragua, Honduras i Gwatemala.

Zróżnicowanie poziomu wyżywienia na świecie