witamina C - witamina należąca do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Związek ten jest witaminą tylko dla niektórych zwierząt (naczelne łącznie z człowiekiem, świnka morska, owocożerne nietoperze, niektóre gatunki ptaków i ryb), pozostałe gatunki mają zdolność jego wytwarzania.
Rola biologiczna k. a. - wpływa na prawidłowy stan tkanki łącznej, reguluje wchłanianie żelaza, wpływa na syntezę hormonów kory nadnercza, wzmaga ogólną odporność organizmu, a przede wszystkim uczestniczy w procesach utleniania biologicznego. Jest silnym przeciwutleniaczem, tworząc wraz z glutationem i wit. E układ obrony organizmu przed reaktywnymi formami tlenu.
Objawami awitaminozy u człowieka są: szkorbut, kruchość i pękanie naczyń krwionośnych, obniżenie odporności organizmu, obrzmiałe, bolesne stawy. Źródłem kwasu askorbinowego są: owoce róży, kiszona kapusta, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, pomidory, papryka i wiele innych owoców i warzyw.
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.
Polityka Cookies. Prywatność. Copyright: INTERIA.PL 1999-2023 Wszystkie prawa zastrzeżone.