zatrucie jadem kiełbasianym. Choroba ludzi i zwierząt powodowana przez toksynę wytwarzaną przez bakterię - laseczkę jadu kiełbasianego. Przyczyną silnego zatrucia pokarmowego jest neurotoksyna wytwarzana przez te bakterie w psującej się żywności (najczęściej w niewłaściwie przygotowanych i przechowywanych konserwach). Poraża ona wegetatywny układ nerwowy oraz narządy wewnętrzne. Do objawów tej choroby należą: podwójne widzenie, uczucie suchości w jamie ustnej, zaparcia stolca, zaburzenia mowy, połykania, może dojść do porażenia mięśni oddechowych i w konsekwencji do zgonu. Leczenie polega na jak najwcześniejszym podaniu antytoksyny.
To ci się przyda
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.