Enzymy w życiu człowieka

19.03.2020 15:46

Odpowiedzi (1)

Anonim 27.04.2020 23:46

Enzymy to specyficzne białka, które aktywują szereg reakcji biochemicznych zachodzących w ludzkim ciele. Dzięki obecności enzymów, do przeprowadzenia tych reakcji, nie ma potrzeby zmiany pH oraz temperatury ciała, a także przebiegają szybko i bezpiecznie dla organizmu.
Warto zaznaczyć, że ciało każdego człowieka zawiera ponad trzy tysiące (przynajmniej tyle określono do tej pory) enzymów. Każdy z nich przeprowadza w ciągu minuty 36 000 000 (trzydzieści sześć milionów!) reakcji biochemicznych. W samej tylko pojedynczej komórce wątroby pracuje ponad 50 enzymów, zaś w naczyniach krwionośnych ok. 100. W zależności od funkcji dzieli się je na:
trawiące białka – np. trypsyna, chymotrypsyna A i B, elastaza oraz karboksypeptydazy A i B,
trawiące cukry – czyli glikolityczne (np. alfa-amylaza),
rozkładające kwasy nukleinowe – rybonukleaza, dezoksyrybonu-kleaza.
Do najbardziej podstawowych zadań enzymów należą:
trawienie pokarmów,
oczyszczanie ciała z produktów odpadowych,
budowie tkanek,
produkcja krwi.
To także one odpowiadają za aktywację i działanie układu immunologicznego. Wszelkie jego działania takie jak eliminacja groźnych patogenów, usuwanie toksyn, błyskawiczne niszczenie "wykorzystanych" już komórek (ich zaleganie może być toksyczne), zależne są właśnie od działania enzymów. Przykładem takiej aktywności może służyć enzym lizozym. Ze względu na swoje właściwości robi dziś światową karierę jako naturalny konserwant żywności, antybiotyk i lek przeciwbólowy.

0
0

Potrzebujesz pomocy?

Człowiek (Biologia)

Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.