duże gospodarstwo rolne lub rolno-hodowlane należące do szlachcica (niekiedy stanowiło wydzieloną część z większego majątku ziemskiego), zazwyczaj liczyło do 20 łanów powierzchni. Był gospodarstwem samowystarczalnym, produkującym głównie na zbyt i zatrudniającym najemną siłę roboczą (np. rzemieślników) oraz chłopów pańszczyźnianych. Gwałtowny rozwój folwarków pańszczyźnianych w Polsce nastąpił w XVI w. wraz ze wzrostem koniunktury na towary rolne w Europie Zachodniej. Wspólnie zarządzane zespoły położonych blisko siebie folwarków tworzyły tzw. klucze.
To ci się przyda
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.