zdolność organizmów zwierzęcych do utrzymywania określonej temperatury ciała pomimo zmian temperatury otoczenia. Termoregulacja najlepiej rozwinięta jest u zwierząt stałocieplnych. Jeżeli organizm poddawany jest działaniu niskich temperatur, to następuje zwężenie naczyń krwionośnych skóry, zahamowanie produkcji potu, wzrost poziomu przemiany materii, jeżenie się włosów lub stroszenie piór, napięcie i drżenie mięśni. Pod wpływem wysokich temperatur zachodzą odwrotne procesy mające na celu obniżenie temperatury ciała. Ośrodek termoregulacji znajduje się w podwzgórzu.
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.