wielocukier zapasowy roślin wyższych, będący homoglikanem zbudowanym z cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem glikozydowym. S. powstaje z cukrów wytworzonych w procesie fotosyntezy. Występuje w plastydach w postaci ziaren, które pod wpływem jodu barwią się na fioletowo. Ziarna skrobi zbudowane są z amylozy i amylopektyny. Amyloza jest rozpuszczalnym w wodzie, liniowym polimerem glukozy z rzadkimi rozgałęzieniami, a amylopektyna jest rozgałęziona i nierozpuszczalna w wodzie. S. występuje w spichrzowych częściach roślin (np. bulwach ziemniaka, korzeniu marchwi, ziarnach zbóż). S. jest głównym składnikiem pożywienia człowieka.
Potrzebujesz pomocy?
To ci się przyda
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.