proces rozkładu złożonych związków pokarmowych (białek, cukrów, lipidów) na proste. Proces ten zachodzi u heterotrofów i ma na celu sprowadzić pokarm do takiej postaci, by był on przyswajalny przez komórki. Wyróżnia się trawienie wewnątrzkomórkowe, zewnątrzkomórkowe i pozajelitowe. Trawienie wewnątrzkomórkowe zachodzi na terenie wodniczek pokarmowych w cytoplazmie pierwotniaków, gąbek a także jako jeden z etapów trawienia u jamochłonów (fagocytoza, pinocytoza). Trawienie pozakomórkowe odbywa się w specjalnie wydzielonych przestrzeniach, do których uwalniane są soki trawienne zawierające enzymy hydrolityczne. Takie przestrzenie stanowi światło przewodu pokarmowego, a u jamochłonów - jama chłonąco-trawiąca (I etap trawienia). Trawienie pozajelitowe zachodzi w przypadku, gdy zwierzę oblewa sokami trawiennymi swoją ofiarę, a następnie wsysa strawiony pokarm (np. pająki). Można też rozróżnić trawienie mechaniczne - obróbka pokarmu polegająca na jego rozdrobnieniu np. przy udziale odnóży gębowych, tarki, zębów, gastrolitów oraz trawienie chemiczne, tj. obróbkę enzymatyczną z udziałem hydrolaz. Enzymy trawiące białka to np. pepsyna, trypsyna, aminopeptydazy, trawiące cukry to m.in. amylaza, maltaza, laktaza, a tłuszcze - lipaza. Produkty trawienia dostają się do krwi i za jej pośrednictwem trafiają do komórek, gdzie mogą być spożytkowane jako źródło budulca lub energii.
Potrzebujesz pomocy?