białko należące do skleroprotein, jest głównym składnikiem tkanki łącznej, w której tworzy tzw. włókna kolagenowe. Są one bardzo odporne na zerwanie, lecz mało rozciągliwe. Wchodzą w skład ścięgien, skóry właściwej, występują w substancji międzykomórkowej tkanki chrzęstnej i kostnej. Kolagen jest dosyć odporny na działanie enzymów proteolitycznych. Jest rozkładany przez kolagenazę - enzym wytwarzany przez niektóre bakterie. W gorącej wodzie pęcznieje, a po dłuższym gotowaniu ulega denaturacji i staje się żelatyną, która jest rozpuszczalna w wodzie i rozkładana przez enzymy proteolityczne.
To ci się przyda
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.