białka o charakterze zasadowym, które zawierają dużą ilość aminokwasów zasadowych (lizyny i argininy). Występują w jądrze komórkowym połączone z DNA. Tworzą tzw. nukleosomy - ziarna białkowe, na które nawinięty jest łańcuch DNA. Białka histonowe wpływają na stopień upakowania DNA w jądrze i jego dostępność w procesie transkrypcji. Wyróżnia się 5 rodzajów białek histonowych: H2A, H2B, H3 i H4 oraz H1. Pierwsze 4 rodzaje budują nukeosomy, H1 występuje między nukleosomami włókna chromatynowego, przytwierdzając nić DNA do nukleosomów. Histony są konserwatywne ewolucyjnie.
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.