plastydy barwne u roślin naczyniowych. Zawierają wyłącznie barwniki karotenoidowe - od żółtych ksantofili po czerwone karoteny. Barwniki te są rozpuszczalne w tłuszczach, mają postać kryształów lub włóknistych struktur. Z powodu braku chlorofili chromoplasty są nieaktywną metabolicznie formą plastydów. Wykształcają się z chloroplastów w wyniku procesów degradacyjnych (starzenie się liści jesienią, dojrzewanie owoców). Mogą też powstawać z leukoplastów lub proplastydów. Chloroplasty nadają barwę płatkom korony, np. jaskra, nasturcji; owocom, np. papryki, pomidora czy organom spichrzowym, np. korzeń marchwi.
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.