receptory odbierające bodźce chemiczne. W narządzie smaku komórki receptorowe zaopatrzone są w mikrokosmki odbierające podniety chemiczne z substancji rozpuszczonych w wodzie. Komórki te skupione są głównie w kubkach smakowych rozmieszczonych w brodawkach języka i połączone z włóknami aferentnymi odpowiednich nerwów czaszkowych. W narządzie węchu chemoreceptory mają charakter zmysłowo-nerwowy. Odbierają bodźce chemiczne wolnymi zakończeniami (wypustki w kształcie rzęsek) poprzez film wodny, którym są pokryte i przewodzą impulsy nerwowe do okolicy węchowej kresomózgowia.
Potrzebujesz pomocy?
To ci się przyda
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.