cukier trzcinowy / cukier buraczany - dwucukier zbudowany z glukozy i fruktozy połączonych wiązaniem glikozydowym. Występuje w dużych ilościach w trzcinie cukrowej oraz w korzeniu buraka cukrowego, z których jest otrzymywana na skalę przemysłową. S. stanowi główną postać, w jakiej cukry są transportowane w roślinie. U niektórych roślin wyższych (np. u buraka cukrowego) s. jest formą zapasową cukru i jest ona magazynowana w wakuolach komórek spichrzowych. Przez ludzi spożywana jest najczęściej jako cukier spożywczy (kryształ, puder).
Potrzebujesz pomocy?
To ci się przyda
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.