przemiana kataboliczna, w której węglowodany (po glikolizie) ulegają utlenieniu w warunkach beztlenowych do alkoholi lub kwasów karboksylowych. Wyróżnia się m.in. fermentację alkoholową, mlekową, masłową, octową. Drobnoustroje fermentująceznajdują zastosowanie w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, gorzelniczym, w przemyśle farmaceutycznym w produkcji antybiotyków, w produkcji kiszonek paszowych i w przerabianiu odpadów przemysłowych i komunalnych.
Rozróżnia się fermentację masłową (której końcowym produktem jest kwas masłowy) i fermentację mlekową (której końcowym produktem jest kwas mlekowy).
To ci się przyda
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.