zewnątrzkomórkowe enzymy rozszczepiające wiązania peptydowe w białkach i peptydach z udziałem cząsteczki wody - zaliczane są więc do klasy hydrolaz. P. są białkami globularnymi, występującymi powszechnie w organizmach prokariotycznych i eukariotycznych. Wyróżnia się p. działające na wiązania zlokalizowane wewnątrz łańcucha peptydowego, określane jako endopeptydazy, oraz peptydazy hydrolizujące wiązania zlokalizowane na końcach łańcucha, nazywane egzopeptydazami. Z kolei egzopeptydazy można podzielić na aminopeptydazy, trawiące wiązania przy końcu łańcucha od strony pierwszego aminokwasu (wolna grupa aminowa), i karboksypeptydazy, które rozkładają wiązania przy końcu łańcucha, od strony ostatniego aminokwasu (wolna grupa karboksylowa).
Potrzebujesz pomocy?
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.