kwas nikotynowy / witamina PP - witamina rozpuszczalna w wodzie odporna na wysoką temperaturę i utlenianie. Występuje w chudym mięsie, drobiu, rybach, drożdżach, wątrobie, nerkach, sercu, jest też syntetyzowana przez mikroflorę jelitową. Bierze udział w utlenianiu komórkowym (jest prekursorem przenośników: NAD i NADP), ułatwia przyswajanie białek roślinnych, wpływa na gospodarkę barwnikową. Objawami niedoboru są: zaczerwienienie i owrzodzenie odsłoniętych części ciała (pelagra), biegunki i zaburzenia nerwowe i psychiczne.
Potrzebujesz pomocy?
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.