przemiana kataboliczna, w której węglowodany (po glikolizie) ulegają utlenieniu w warunkach beztlenowych do alkoholi lub kwasów karboksylowych. Wyróżnia się m.in. fermentację alkoholową, mlekową, masłową, octową. Drobnoustroje fermentująceznajdują zastosowanie w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, gorzelniczym, w przemyśle farmaceutycznym w produkcji antybiotyków, w produkcji kiszonek paszowych i w przerabianiu odpadów przemysłowych i komunalnych.
Rozróżnia się fermentację masłową (której końcowym produktem jest kwas masłowy) i fermentację mlekową (której końcowym produktem jest kwas mlekowy).
Potrzebujesz pomocy?
To ci się przyda
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.