Dodaj do listy

Charakterystyka przemysłu w Polsce

Przemysł spożywczy.

Ta gałąź przemysłu charakteryzuje się dużą różnorodnością wyrobów. Wytwarzane są one z wielorakich surowców, zarówno rodzimych, jak i importowanych. To właśnie od ich rozmieszczenia zależy usytuowanie ośrodków przemysłu spożywczego. Stanowi on jedną z głównych gałęzi gospodarki narodowej.

Przemysł mięsny.

Należy do branży przemysłu spożywczego. Najważniejsze zakłady w Polsce powstały jeszcze w latach 70.: w Białymstoku, Sokołowie Podlaskim, Ostródzie, Ostrołęce, Bydgoszczy, Poznaniu czy Jarosławiu. Kilka zakładów powstało w latach 90. (Starachowice, Czyżewo).

Te, które mają problemy w funkcjonowaniu, bywają bardzo często przejmowane przez inne, dobrze prosperujące. Wciąż jednym z najważniejszych wyrobów są szynki, ich sprzedaż utrzymuje się na poziomie ok. 700.000 ton w skali roku. Opłacalną natomiast przestała być produkcja Produkcja zorganizowana działalność ludzi polegająca na wytwarzaniu dóbr materialnych oraz świadcząceniu usług, służąca zaspokojeniu potrzeb.
Czytaj dalej Słownik geograficzny
konserw, od początku lat 80.

Wiele zakładów nastawia swój profil działalności na przetwórstwo drobiu, np. w Siedlcach, Tomaszowie Mazowieckim, Olsztynie, Płocku czy Kutnie.

Przemysł rybny.

Największe zakłady, zajmujące się taką produkcją, usytuowane są na Wybrzeżu (Trójmiasto, Kołobrzeg, Szczecin), bądź też w rejonach większych jezior (na przykład w Giżycku). Obecnie roczna konsumpcja tych produktów wynosi kilkanaście ton, choć w początku lat 90. było dwukrotnie wyższe.

Przemysł tłuszczowo- olejarski.

Zauważalnym zjawiskiem jest wzrost Wzrost zwiększanie rozmiarów i masy ciała. Wzrost jest cechą wszystkich żywych organizmów i następstwem pobierania substancji odżywczych z otoczenia. U jednokomórkowców wzrost wiąże się ze zwiększaniem rozmiarów... Czytaj dalej Słownik biologiczny zapotrzebowania na tłuszcze roślinne na rynku. Dość duże znaczenie w tej dziedzinie zajmuje produkcja margaryny, czym zajmują się takie zakłady jak: w Brzegu, Katowicach, Warszawie, Kruszwicy, Bielsku Białej czy Gdańsku. Wiele zakładów, na przykład dwa pierwsze, dokapitalizowywane są przez kapitał obcy.

Przemysł mleczarski.

W ostatnich latach zmieniła się struktura produktów, na które istnieje zapotrzebowanie. Popyt Popyt zapotrzebowanie na określone towary oraz siłę roboczą na określonym obszarze.
Czytaj dalej Słownik geograficzny
na mleko Mleko Mleko symbolizuje boski pokarm, pokarm ducha, eliksir życia, nieśmiertelność, odrodzenie, oczyszczenie, prawdę, dobro, szacunek, mądrość, miłość, płodność, dobrobyt.
Starożytność...
Czytaj dalej Słownik symboli literackich
i masło zastąpił popyt na jogurty, twarogi, sery czy inne wyroby mleczarskie.

Najważniejsze ośrodki: Grajewo, Warszawa, Radzyń Podlaski, Siemiatycze, Gdańsk.

Przemysł cukrowniczy.

Największy odsetek przedsiębiorstw zajmuje się przetwórstwem buraków cukrowych. Jest to ok. 700 zakładów. Umiejscowione są tam, gdzie uprawia się tą roślinę, szczególnie na Żuławach, Kujawach, Wielkopolsce, na Śląsku i na Lubelszczyźnie. Ta gałąź produkcji poddana jest kontroli poprzez przynależność poszczególnych cukrowni do jednego z czterech głównych holdingów, za wyjątkiem zakładu w Garbowie i Środzie Wielkopolskiej.

W latach 90. wiele zakładów cukierniczych było własnością państwową, także w formie spółdzielni inwalidów. Zaczęło powstawać także coraz więcej firm prywatnych. Obecnie największym producentem krajowym cukierków i czekolad jest firma E. Wedel. W tej dziedzinie gospodarki istnieje duży udział kapitału zagranicznego, na przykład w przedsiębiorstwach: Nestle, Goplana, Olza, Frezer, Bałtyk, Wawel czy Jutrzenka.

Przemysł zbożowy.

Ostatnio prężnie rozwijającym się działem jest produkcja słonych przekąsek, zajmuje się nią między innymi zakład w: Skawinie, Tomaszowie Mazowieckim czy Nysie. Od ponad 10 lat wzrasta także popyt na makarony, produkowane w Malborku, Lublinie czy Rzeszowie.

Powiązany jest z tym także przemysł młynarski, prosperujący głównie w Warszawie, Bolesławcu, Szymanowie czy w Jarosławiu.

Przetwórstwo owocowo- warzywne.

Obejmuje ona różnego rodzaju przetwory, od mrożonek owoców i warzyw, poprzez dżemy, kompoty i soki, skończywszy na koncentratach i innych produktach. Największe zakłady umieszczone są w: Tarczynie. Łowiczu, Leżajski, Płońsku, Pińczowie.

W ostatnich latach wzrasta zapotrzebowanie na mrożonki, kosztem kompotów i innych przetworów owoców.

Przemysł wytwórstwa napojów.

Ostatnio wzrasta wciąż popyt na wody mineralne. W Polsce istnieje ponad 300 rozlewni, między innymi w Żywcu czy Nałęczowie. Przeważa produkcja wód niegazowanych

Przemysł alkoholowy.

Monopol państwa na wytwórstwo alkoholu przełamany został z początkiem lat 90. Działający wtedy zakład wytwórni alkoholu Polmos podzielony został na 25 jednostek, z czego 19 działa do dnia dzisiejszego. Największe ośrodki produkcji spirytusu to: Warszawa, Poznań, Wrocław, Kraków, Łańcut, Leszno, Zielona Góra czy Józefów.

Duży udział zagranicznych inwestorów występuje natomiast w przemyśle browarniczym, którego główne zakłady mieszczą się w: Elblągu, Poznaniu, Tychach czy Brzesku.

Przemysł tytoniowy.

Podobnie jak w powyższym wypadku, na początku lat 90. miała miejsce prywatyzacja. Obecnie największy zakład tytoniowy mieści się w Krakowie, a także w Poznaniu i w Augustowie, z dużym udziałem zagranicznego kapitału.

Polski przemysł spożywczy i jego profil zależą w dużej mierze od dostępu do bazy surowcowej. Na jego rozwój wpływa także rozwój technologii, co pozwala na przykład na dłuższe przechowywanie produktów w stanie schłodzenia. Pozwala to także na transport Transport element działu gospodarki narodowej zwanego komunikacją. Przemieszczanie ładunku i osób. W wielu rejonach świata do dziś zwierzęta są podstawowym środkiem transportu. Dotyczy to zwłaszcza słabo... Czytaj dalej Słownik geograficzny na większe odległości. Dzięki temu mogą być eksploatowane nowe rynki zbytu. Ważny jest udział kapitału obcego. Wynosi on ponad 2000 mln dolarów rocznie i pozwala to zachować poziom polskiego przemysłu na poziomie europejskim.