Dodaj do listy

Znaczenie soli w życiu człowieka

Pojęcie „sól” kojarzy się przede wszystkim z solą kuchenną (kamienną), stosowaną najczęściej w gospodarstwie domowym. Należy jednak pamiętać, że sole to w rzeczywistości ogromna grupa związków chemicznych, z których duża część znajduje zastosowanie w życiu człowieka. Pod względem budowy chemicznej, sole są pochodnymi kwasów, w których atomy wodoru zostały zastąpione atomami metali lub grupą amonową (NH4).

Oczywiście najpopularniejszą solą jest niewątpliwie sól kamienna (kuchenna), czyli chlorek sodu (NaCl). Dawniej często nazywana była "białym złotem" mająca bardzo szerokie zastosowania. Pełni funkcje ważnego dodatku smakowego do potraw, chroni niektóre produkty spożywcze przed zepsuciem (przede wszystkim mięso). Należy jednak pamiętać, iż sól jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu (pewne ilości soli wchodzą w skład prawie każdej żywej komórki), jednak jej nadmiar również jest szkodliwy. Dawniej sól kamienna pełniła również funkcje symboliczne. Do dnia dzisiejszego jest ważnym bogactwem naturalnym. Już od dawnych czasów wielu ludzi, szczególnie mieszkający w górach i dużych miastach, wyjeżdżali nad morze, aby wdychając opary słonej wody poprawić swoje zdrowie Zdrowie stan pełnej sprawności fizycznej, psychicznej i społecznej. Z fizjologicznego punktu widzenia zdrowie jest to pełna zdolność organizmu do utrzymania równowagi między nim i środowiskiem zewnętrznym,... Czytaj dalej Słownik biologiczny (uzupełniając niedobory jodu), samopoczucie i urodę, a także wzmocnić odporność organizmu. W obecnych czasach w wielu miejscach powstają tzw. groty solne, mające szerokie zastosowanie w rehabilitacji, profilaktyce i lecznictwie. W takiej jaskini panuje specyficzny mikroklimat. Powietrze jest wyjątkowo czyste, nasycone różnego rodzaju minerałami i mikroelementami. Wśród pierwiastków, których niedobory można uzupełnić w grotach solnych należy wymienić przede wszystkim: jod, potas, wapń, magnez, selen. Pobyt w takiej komorze ma pozytywny wpływ na choroby układu oddechowego, schorzenia stawów, tarczycy, przewodu pokarmowego, układu krwionośnego, a także na przemęczenie i nerwice, alergie i różnego rodzaju dolegliwości dermatologiczne.

Ale sole to nie tylko sól kamienna (chlorek sodu). Również inne związki tego typu znajdują różnego rodzaju zastosowania.

Węglan wapnia (CaCO3) służy między innymi do wyrobu kredy, do produkcji papieru, oraz materiałów budowlanych (wytwarza się z niego wapno palone). Wodorowęglan sodu (NaHCO3) jest między innymi składnikiem proszku do pieczenia. Służy również jako środek zobojętniający nadmiar kwasów żołądkowych.

Azotan(V) sodu (NaNO3) wykorzystywany jest do produkcji leków, farb i emalii. Stosuje się go również jako nawóz sztuczny, środek utleniający, a także do produkcji materiałów wybuchowych. Azotan(V) potasu (KNO3) służy między innymi do wyrobu szkła, nawozów sztucznych, oraz jako środek konserwujący dodawany do produktów spożywczych. Siarczan(VI) wapnia, (CaSO4) stosowany jest między innymi do wyrobu białego pigmentu, w metalurgii, w rolnictwie, a także w medycynie jako gips. Bromek sodu (NaBr) wykorzystywany jest do produkcji materiałów fotograficznych. Fluorek cyny(II), (SnF2) stosuje się do wyrobu past do zębów, a siarczek sodu (Na2S) wykorzystywany jest między innymi jako środek owadobójczy i depilator. Chlorek amonu (NH4Cl), wykorzystywany jest przede wszystkim w rolnictwie jako nawóz sztuczny, w przemyśle do produkcji klejów, farb i proszków do prania. W medycynie stosuje się go jako środek moczopędny. Siarczan(VI) miedzi(II) stosowany jest przede wszystkim jako barwnik do farbowania i drukowania, a także jako środek konserwujący drewno.

Powyższe przykłady prezentuję tylko wybrane zastosowania poszczególnych (wybranych) soli. Praktycznie większość związków z tej grupy pełni ważne funkcje w wielu dziedzinach życia. Nie należy więc zapominać, że „sól” to tylko to co stosuje się w kuchni jako dodatek do potraw. To ogromna grupa związków, bez których ciężko byłoby sobie wyobrazić dzisiejszy Świat.