Dodaj do listy

Dzikie koty

Wstęp

Obszar występowania kotów jest bardzo rozległy, możemy je spotkać na wszystkich kontynentach poza Antarktydą, oraz we wszystkich strefach klimatycznych poza podbiegunowymi. Dowodzi to umiejętności przystosowawczych do różnych warunków środowiska. Z całej rodziny kotowatych jedynie kot domowy został udomowiony przez człowieka, w mniejszym stopniu gepard, którego wykorzystywano czasami do polowań. Pozostałe gatunki były tępione przez człowieka głównie z powodu swej pięknej skóry, doprowadziło to niektóre z nich do znacznego przetrzebienia a nawet wymarcia.

Koty posiadają wiele cech wspólnych, które są przykładem przystosowania do drapieżnego trybu życia. Posiadają masywne i dobrze umięśnione szczęki, z długimi i ostrymi kłami słodzącymi do zabijania zdobyczy. Silnie umięśnione łapy z ostrymi pazurami które mogą być chowane i wysuwane ułatwiają skakanie, pościg za ofiara i wspinanie się po drzewach. Zdolność chowania pazurów zabezpiecza je przed tępieniem. Kolejnym bardzo ważnym przystosowaniem powodującym ze koty uważane są za jedne z najskuteczniejszych lądowych drapieżców jest bardzo dobry wzrok. Posiadają ustawione pionowo źrenice, szybko dostosowujące się do zmian oświetlenia. Duże oczy pozwalają kotom widzieć doskonale po zmroku. Większość gatunków dzikich kotów posiada dopasowane do środowiska w którym żyją kamuflujące ubarwienie. Specjalna budowa aparatu głosowego pozwala wydawać im charakterystyczne dźwięki w celu komunikacji. Duże koty ryczą natomiast mniejsze wydają cichsze pomruki i parsknięcia.

Historia

Prawdopodobnie najstarszym przodkiem współczesnych kotów był żyjący ok. 40 mln lat temu (eocen), na kontynencie północno amerykańskim Miacis . Był on małym krótkonogim drapieżnikiem prowadzącym najprawdopodobniej nadrzewny tryb życia. Nie do końca poznane zostały jeszcze etapy ewolucji kotowatych, jednak możemy stwierdzić, iż ok. 30 mln lat temu (oligocen), u przodków kotów występowało już charakterystyczne uzębienie z dobrze rozwiniętymi kłami przystosowanymi do przebijania i cięcia mięsa. Ewolucja Ewolucja ogół zmian, jakie zachodziły w historii organizmów na Ziemi od momentu pojawienia się życia do chwili obecnej. Obejmuje zmiany właściwości organizmów, powstawanie nowych grup taksonomicznych oraz... Czytaj dalej Słownik biologiczny zębów doprowadziła do powstania gatunku posiadającego wyjątkowo długie kły, które wystawały daleko poza żuchwę. Smilodon nazywany tygrysem szablastozębym był ostatnim przedstawicielem tych kotów. Wyginął pod koniec plejstocenu ok. 12 mln lat temu. Prawdopodobnie na skutek zmieniających się warunków środowiskowych.

Ogólna charakterystyka Charakterystyka zestawienie cech charakterystycznych osoby lub rzeczy, analiza, interpretacja, oddanie (w dziele naukowym, artystycznym) cech zewnętrznych i wewnętrznych osoby, postaci literackiej, zjawiska itp.
...
Czytaj dalej Słownik wyrazów obcych
:

Zróżnicowanie

Gatunek

Wielkość

Duże

lew, tygrys, jaguar, pantera

Średnie

gepard, ryś, serwal, irbis

Małe

ocelot, żbik, kot domowy, taraj, margaj

Umaszczenie

Jednobarwne

lew, puma, jaguar, karakal, kot kusy, manul, kot z Borneo,

Cętkowano - plamiste

jaguar, pantera, ocelot, ryś

Pręgowane

tygrys

Siedlisko

Sawanny półpustynie

lew, gepard, pantera, serwal

Lasy i dżungle

tygrys, ocelot, jaguar, żbik, rys

Góry

puma, irbis (pantera śnieżna)

Wybrane gatunki

Lew (Panthera leo)

Występuje w Afryce, jednak mała populacja Populacja podstawowa jednostka ekologiczna; zespół osobników danego gatunku występujących na określonym obszarze, np. populacja saren w lesie lub szczupaków w jeziorze. Każda populacja posiada charakterystyczną... Czytaj dalej Słownik biologiczny lwów przetrwała w lesie Gir w zachodniej części Indii. Ich środowiskiem życia są sawanny, stepy, suche tereny zalesione i półpustynne. Lwy żyją w stadach, jako jedyne wśród kotowatych. Stada te składające się z od 3 do 30 osobników, posiadają rozległe terytoria i panuje w nich ścisła hierarchia, przewodzi najsilniejszy samiec. Koty te dożywają ok. 30 lat. Ciąża u lwów trwa 110 dni, najczęściej w miocie znajduje się od 1 do 5 kociąt. Lwy polują na zwierzęta trawożerne, zebry, bawoły, antylopy, żyrafy, nie gardzą również padliną. Polowaniem zajmują się lwice. Dzięki dobrej współpracy i działaniu zespołowemu są one prawdziwymi maszynkami do zabijania.

Lampart (Pantera pardus)

Występuja w prawie całej Afryce poza Saharą, oraz w południowej i południowo wschodniej Azji. Preferują obszary zalesione. Możemy je spotkać w nizinnych lasach tropikalnych, na zadrzewionej sawannie, w buszu, nawet w skalistych górach. Lamparty prowadza samotniczy tryb życia, każdy osobnik posiada własne oznakowane terytorium polowań. Ciąża lampartów trwa od90 do 105 dni. Samica rodzi przeważnie od 2 do 5 kociąt. Odżywiają się głównie jeleniami, świniami, gazelami małpami, ale tez małymi ssakami i gadami. Koty te posiadają na sierści charakterystyczne owalne czarne plamy, w dżungli często występują osobniki całkowicie czarne. Lamparty zwane są również panterą lub leopardem.

Tygrys (Panthera tigris)

Tygrys jest największym przedstawicielem rodziny kotowatych. Samica jest dużo mniejsza od samca, który może ważyć nawet 320 kg. Jest to jedyny kot w prążki. Główną barwa tygrysa jest pomarańcz. Tygrysy żyjące na Syberii są znacznie bledszą i mniej bujną sierść od swoich braci żyjących w Indochinach. Tygrysy możemy spotkać w Indiach, Nepalu, Bhutanie, Bangladeszu, Birmie, Rosji, Wietnamie, Chinach. Żyją w tajdze, suchych lasach liściastych, tropikalnych lasach i bagnach. Prowadzą samotniczy tryb życia i jak większość dużych kotów posiadają własne rewiry polowań. Tygrysy polują po zmroku, nie Gonia swojej ofiary tylko wykorzystują kamuflaż i zaskoczenie. Powalają ofiarę na ziemie i szybko uśmiercają przegryzając kręgosłup, lub krtań. Żywią się każdą duża zdobyczą jakiej tylko sprostają, np. jeleniami, bawołami, świniami, A także zwierzętami domowymi. Z powodu ich pięknego futra od zawsze były tępione przez człowieka. Doprowadziło to do niebezpiecznego zmniejszenia populacji tego wielkiego kota, który dziś objęty jest całkowitą ochroną.

Jaguar (Panthera onca)

Kot ten występuje na stosunkowo rozległym obszarze, od środkowego Meksyku, poprzez Amerykę Środkową aż po północne regiony Argentyny. Jaguary zwykle żyją w pobliżu wody, na terenach bagnistych, w lasach tropikalnych, mogą żyć w rejonach suchszych ale tylko z ze stałym dostępem do wody Obszar ten zmniejszył się znacznie w ciągu ostatnich 100 lat.

Jaguary osiągają pokaźne rozmiary, od 1,5 do 2 metrów długości bez ogona i od 80 do 85 centymetrów wysokości mierzonej w kłębie. Największy zanotowany okaz pochodził z regionu Pantal w Brazylii, ważył 136 kg. Z reguły dorosłe samce ważą ok. 55 kg, a samice36 kg. Jest to największy kot obu Ameryk. Sierść jaguara jest przeważnie rdzawo-żółta, pokryta wyraźnymi czarnymi lub brązowymi cętkami. Na brzuchu występują plamki białe otoczone czarnymi obwódkami. Sierść jest krótka i lśniąca, na piersi, brzuchu i dolnej części szyi jest wyraźnie dłuższa. Występują również czarno umaszczone osobniki, których cętki są widoczne tylko przy odpowiednim kącie patrzenia i oświetleniu. Jaguary pożerają niemal wszystkie dostępne im zwierzęta w tym jaszczurki, kapibary, węże, kajmany, małe ssaki, jelenie, ryby, żółwie i bydło.

Gepard (Acinonyx jubatus)

Gepardy możemy uznać za ogniwo łączące koty z psowatymi. Od tych drugich gepardy odziedziczyły budowę tułowia, zaś głowę i długi ogon posiadają typowo kocia. Występują w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Z racji sposobu polowania opartej na pościgu a nie na czatach, gepardy preferują tereny otwarte nie zalesione. Więc spotkać je możemy na sawannach i półpustyniach. Długość ciała dorosłego geparda wynosi ok. 125-135 cm, a wysokość w kłębie od 75 do 85 cm. Koty te należą do zwierząt poruszających się po ziemi z największą prędkością. Osiągają na krótkich dystansach nawet 110 km/h. Gepardy polują w dzień. Na ofiary wybierają zwierzęta nie ważące więcej niż 40 kg, takie jak gazele impale, cielęta gnu. Ok. połowa pościgów trwających nie więcej niż 20 sekund, kończy się powodzeniem. Sierść geparda ma kolor czerwonawo żółty i jest pokryta wyraźnymi czarnymi plamami.