Dodaj do listy

Najważniejsze pierwiastki w organizmie – rola, skutki niedoboru, źródła w pokarmie

Wapń (Ca)

Rola w organizmie:

  • podstawowy element budulcowy szkieletu
  • przekazywanie impulsów nerwowych (w synapsach)
  • generowanie skurczów mięśni poprzecznie prążkowanych
  • wpływ na pracę mięśnia sercowego
  • aktywator niektórych czynników w procesie krzepnięcia krwi
  • gospodarka elektrolitowa
  • reakcje obronne organizmu
  • działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwobrzękowe

Skutki niedoboru:

  • osłabienie kości i szkieletu, zaburzenia wzrostu u dzieci
  • osteoporoza Osteoporoza choroba, w której dochodzi do zmniejszenia masy kostnej. Ubytek dotyczy zarówno substancji organicznej, jak i mineralnej. W osteoporozie obserwuje się znaczny niedobór wapnia w organizmie (braki żywieniowe... Czytaj dalej Słownik biologiczny u dorosłych
  • podatność zębów na próchnicę
  • zaburzenia w pracy układu nerwowego i mięśniowego
  • zaburzenia równowagi biochemicznej

Źródła:

  • mleko Mleko Mleko symbolizuje boski pokarm, pokarm ducha, eliksir życia, nieśmiertelność, odrodzenie, oczyszczenie, prawdę, dobro, szacunek, mądrość, miłość, płodność, dobrobyt.
    Starożytność...
    Czytaj dalej Słownik symboli literackich
    i przetwory mleczne, fasola, ryby morskie, warzywa liściaste, suszone owoce

Fosfor (P)

Rola w organizmie:

  • podstawowy element budulcowy szkieletu i zębów
  • budulec mięśni i mózgu
  • prawidłowa praca serca i nerek
  • pobudliwość nerwowa
  • udział w podstawowych procesach metabolicznych

Skutki niedoboru:

  • zaburzenia w rozwoju tkanki kostnej i budowie szkieletu
  • zaburzenia pobudliwości nerwowej
  • osłabienie, kłopoty z oddychaniem

Źródła:

  • ryby, mięso, drób, jajka, orzechy, pełne ziarno

Potas (K)

Rola w organizmie:

  • regulacja ciśnienia osmotycznego
  • utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej
  • przekazywanie impulsów w układzie nerwowo-mięśniowym
  • udział w transporcie aminokwasów i syntezie białek

Skutki niedoboru:

  • zaburzenia w pracy układu nerwowo-mięśniowego (zmniejszona pobudliwość)
  • zaburzenia w pracy mięśnia sercowego (dodatkowe skurcze)
  • zaburzenia pracy nerek
  • zaparcia
  • dłuższy czas gojenia się ran
  • nerwowość, zaburzenia koncentracji
  • senność, omdlenia

Źródła:

  • orzechy, rośliny strączkowe, ziemniaki, pomidory, owoce cytrusowe, banany, pestki słonecznika, mięta

Sód (Na)

Rola w organizmie:

  • utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej
  • regulacja ciśnienia osmotycznego
  • udział w przekaźnictwie nerwowym

Skutki niedoboru:

  • zaburzenia pH płynów ustrojowych i ciśnienia
  • odwodnienie
  • obniżenie pobudliwości komórek

Źródła:

  • sól kuchenna, ryby, pieczywo, drób, żółty ser

Magnez (Mg)

Rola w organizmie:

  • funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego
  • budulec kości, zębów i mięśni
  • udział w biosyntezie białek
  • udział w procesach enzymatycznych
  • ochrona układu enzymatycznego przed mutagennym wpływem środowiska

Skutki niedoboru:

  • nadmierna pobudliwość nerwowo-mięśniowa, skurcze mięśni
  • zaburzenia pracy serca
  • osłabienie, zaburzenia łaknienia
  • bóle głowy, depresje, zaburzenia snu

Źródła:

  • rośliny strączkowe, orzechy, morele, banany, figi, kakao, warzywa zielone, produkty zbożowe, podroby

Siarka (S)

Rola w organizmie:

  • odpowiada za prawidłową strukturę białek
  • składnik białek budujących m.in. włosy i paznokcie
  • składnik witaminy Witaminy związki organiczne o różnej budowie chemicznej. Organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i są przyjmowane z pokarmem w postaci aktywnej albo jako prowitaminy. Witaminy nie ulegają trawieniu, a jedynie... Czytaj dalej Słownik biologiczny B1

Skutki niedoboru:

  • niedobór niespotykany

Źródła:

  • mięso, orzechy, mleko i przetwory mleczne, rośliny strączkowe

Żelazo (Fe)

Rola w organizmie:

  • składnik hemoglobiny (transport tlenu we krwi)
  • udział w oddychaniu komórkowym
  • składnik niektórych enzymów

Skutki niedoboru:

  • zmęczenie, drażliwość, osłabienie, bóle głowy

Źródła:

  • wątroba, mięso, orzechy, rośliny strączkowe, żółtka jaj

Chlor (Cl)

Rola w organizmie:

  • udział w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej
  • udział w usuwaniu szkodliwych metabolitów przez wątrobę

Skutki niedoboru:

  • niedobór rzadko spotykany

Źródła:

  • sól kuchenna

Jod (I)

Rola w organizmie:

  • składnik hormonów tarczycy, odpowiedzialnych za metabolizm

Skutki niedoboru:

  • niedoczynność i przerost tarczycy (wole)

Źródła:

  • jodowana sól kuchenna, ryby morskie
  • nadmorskie powietrze

Fluor (F)

Rola w organizmie:

  • składnik szkliwa zębów i kości

Skutki niedoboru:

  • osłabienie szkliwa
  • próchnica zębów

Źródła:

  • ryby, żelatyna