Dodaj do listy

Białka – niedobór i nadmiar w organizmie

Białka pełnią podstawowe funkcje budulcowe w naszym organizmie. Zbudowane z nich są wszystkie komórki i tkanki, dlatego niezwykle ważne jest, by dostarczać odpowiednią ich ilość w pożywieniu. Niedobór białek może być przyczyną wielu chorób, szczególnie u dzieci. Nadmiar białka w pożywieniu również jest szkodliwy.

Ogólnym skutkiem niedoboru białka w pożywieniu dzieci Dzieci Z. Nałkowska Medaliony - Dorośli i dzieci w Oświęcimiu, bohaterowie autentyczni; dzieci przybywające do Oświęcimia nie miały wielkich szans przetrwania. Mniejsze i słabsze natychmiast kierowano... Czytaj dalej Słownik bohaterów literackich - liceum i młodzieży są zaburzenia wzrostu i rozwoju. Spada masa ciała, obniża się odporność organizmu, odczuwane jest ogólne osłabienie. W skrajnych przypadkach brak białka może prowadzić do śmierci z wychudzenia i wycieńczenia organizmu. Chorobą, której przyczyną jest właśnie silny niedobór białka, połączony z nadmierną podażą węglowodanów jest kwashiorkor. Objawia się ona brakiem apetytu i apatią, występują zmiany skórne oraz ogólne zahamowaniu rozwoju zarówno fizycznego, jak i umysłowego.

Niedobory białka są groźne szczególnie dla kobiet w ciąży. Jeśli płód lub niemowlę niedługo po urodzeniu nie będzie otrzymywać odpowiedniej ilości białka, z pewnością wystąpią zaburzenia w rozwoju dziecka.

Stwierdzono związek niedoboru tzw. białka C z występowaniem udaru mózgu. Nie jest to tak ważny czynnik, jak sądzono wcześniej, jednak może przesądzać o udarze, szczególnie, gdy istnieją inne czynniki ryzyka.

Brak białka dystrofiny jest przyczyną takich schorzeń jak dystrofia Dystrofia med. - zaburzenia w odżywianiu tkanki, narządu lub całego organizmu, prowadzące do patologicznych zmian (zaniku, przerostu lub zwyrodnienia).
Czytaj dalej Słownik wyrazów obcych
mięśniowa Duchanne'a i Beckera. Choroba Choroba występuje wtedy, gdy bodźce zewnętrzne są zbyt silne lub działają zbyt długo, przy równoczesnym zmniejszaniu się zdolności przystosowania organizmu.
Czytaj dalej Słownik biologiczny
dotyka również mięśnia sercowego, gdzie dochodzi do kardiomiopatii - powiększeniu i usztywnieniu ścian komór sercowych.

Inne skutki niedoborów białka w organizmie: osłabienie zdolności regeneracji tkanek, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, szorstkość skóry, wczesne starzenie się (zmarszczki), obrzęki stawów, owrzodzenia w układzie pokarmowym, anemia, depresja.

Społeczeństwa w krajach rozwiniętych spożywają duże, a często zbyt duże ilości białek. Może to powodować osteoporozę, która polega na zaburzeniach w strukturze kości. Warstwa korowa staje się cienka, a gęstość tkanki kostnej ogólnie się zmniejsza. Powoduje to kruchość i łamliwość kości.

Nadmierna podaż białka powoduje zaburzenia metabolizmu, czego wynikiem jest wiele chorób, nazywanych cywilizacyjnymi - m.in. miażdżyca. Zaburzeniu ulega praca silnie obciążonych organów, takich jak wątroba i nerki. Nadmiaru białek w organizmie przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby serca, nowotwory jelita grubego, alergie, choroby nerwowe i nadciśnienie tętnicze. Ponadto częściej występują zaparcia, nerwowości i kłopoty ze snem.

Źródła:

1.Henryk Młodecki, Lech Piekarski - "Zagadnienia zdrowotne żywności." Podręcznik dla studentów farmacji. Warszawa Warszawa stolica Polski położona w centralnej części Niziny Mazowieckiej nad Wisłą. Liczy 1,6 mln mieszkańców.
Czytaj dalej Słownik geograficzny
1982

2. Podstawy żywienia człowieka. Podręcznik dla technikum. Warszawa 1988

3. "Zdrowo jeść. By zdrowo żyć" - Michael Sharon. Warszawa 1999

4. Internet : www.idn.org.pl, www.ia.pw.edu.pl, www.publikacje.edu.pl